radio 2

Asielzoekers werken als vrijwilliger in Antwerps vaccinatiecentrum: "Ook voor hen is het fijn dat ze zich nuttig kunnen maken"

Het Antwerps vaccinatiecentrum Spoor Oost kreeg vanmiddag het bezoek van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V). Twee weken geleden startten asielzoekers er als vrijwilliger. De staatssecretaris wil hen de kans geven om zich nuttig te maken, ook al loopt hun asielprocedure nog. Het gaat om 14 mensen, ze komen onder meer uit Afghanistan, Ethiopië en Congo.

Nu de vakantieperiode van start is gegaan, vinden vaccinatiecentra moeilijker vrijwilligers om bij te springen. Daarom zijn sinds een tweetal weken mensen die asiel hebben aangevraagd aan de slag in het Antwerps vaccinatiecentrum Spoor Oost. 

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wil mensen die in een asielprocedure verwikkeld zijn, de kans geven om zich nuttig te maken. "Dat is beter dan een jaar nutteloos te zitten wachten op een beslissing. De mogelijkheid om hen aan het werk te zetten, is er, alleen wordt ze te weinig gebruikt. Zo'n asielprocedure kan lang aanslepen, het is zonde om de mensen al die tijd te laten wachten. Nu krijgen ze bovendien de kans om wat skills aan te leren, die ze, zelfs als ze terug zouden moeten keren naar hun land van herkomst, kunnen gebruiken om daar een duurzame toekomst uit te bouwen. Op termijn moeten de asielprocedures well sneller afgehandeld worden", aldus nog Mahdi.

Ik ben al twee jaar in België. Dat is heel lang. Ik hoop dat ik snel antwoord krijg over mijn asielvraag

Hassan, vrijwilliger uit Pakistan

Het gaat om 14 mensen uit het opvangcentrum in Deurne met heel wat verschillende nationaliteiten. Ze komen onder meer uit Afghanistan, Ethiopië en Congo. In het vaccinatiecentrum werken ze als steward. Het gaat vooral om mensen die al lang verwikkeld zijn in een procedure en die dus al wat Nederlands spreken.

Hassan zit in een rolstoel en springt bij als vrijwilliger. "Ik verwelkom mensen hier en zeg hen of ze links, rechts of rechtdoor moeten. Ik kom uit Pakistan en ben hier al twee jaar. Dat is heel lang. Ik weet niet hoe lang ik nog moet wachten. Ik hoop dat ik snel antwoord krijg over mijn asielaanvraag."

Een primeur

Ook Antwerps schepen voor gezondheidszorg Els van Doesburg (N-VA) was vanmiddag van de partij in Spoor Oost. "Antwerpen is een grootstad met een heel divers publiek. En dat zie je ook aan onze vrijwilligersploeg met mensen uit alle lagen van de bevolking, leeftijden en kleuren en nu dus ook mensen die nog in een asielprocedure verwikkeld zijn. Dat is een primeur. Als stad moedigen wij aan dat nieuwkomers zich vanaf dag één willen inzetten. Voor henzelf is het ook fijn dat ze iets nuttigs kunnen doen in plaats van eindeloos te zitten wachten op hun papieren. En zeker in de zomermaanden kunnen we die extra paar handen goed gebruiken", besluit schepen van Doesburg.

Meest gelezen