Minder dan kwart jobs bij Limburgse bedrijven is "telewerkbaar"

Hoewel telewerken tijdens de pandemie de nieuwe norm werd, was het voor minder dan een kwart van de werknemers van Limburgse bedrijven mogelijk om van thuis uit te werken. Toch verwacht zeven op de tien bedrijven in de toekomst een blijvende hybride vorm van werken. Drie op de tien bedrijven met thuiswerk wil dan weer terug naar volledig fysieke aanwezigheid op het werk. Zo blijkt uit een onderzoek van UNIZO Limburg en VKW Limburg.

Sinds 27 juni is het sterk aanbevolen, maar niet langer verplicht, om zo veel mogelijk van thuis uit te werken, voor zover de aard van de job het toelaat. Sinds de uitbraak van het coronavirus is telewerken een hot issue, maar toch blijkt dat niet evident voor het merendeel van de Limburgse bedrijven. Dat beaamt ook Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder UNIZO Limburg: "Bedrijven geven aan dat in de praktijk gemiddeld minder dan een kwart van de medewerkers op regelmatige basis van thuis uit zijn job kon uitvoeren. Gemiddeld slechts 22 procent, oplopend tot 38 procent in dienstensector of bij de grootste bedrijven." Slechts één op tien bedrijven kon volledig naar thuiswerk overschakelen, terwijl  dat bij één derde helemaal niet mogelijk bleek. Vooral financiële en zuiver administratieve functies zijn het meest vatbaar om van thuis uitgevoerd te worden.

Toekomst van telewerk

Wat het gedwongen corona-telewerk op de lange termijn zal betekenen voor onze manier van werken? “Drie op tien Limburgse bedrijven waar vandaag in meer of mindere mate getelewerkt wordt, gaan uit van een volledige terugkeer naar fysieke aanwezigheid op het bedrijf eenmaal de coronapandemie achter de rug zal zijn. Maar zeven op tien verwacht ook na corona een meer hybride vorm van werken", zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder VKW Limburg. Eén op de tien bedrijven heeft dan weer de smaak van telewerken echt te pakken en wil een stap verder gaan dan nu. “Toch blijkt telewerk niet zo’n evidentie in veel bedrijven als vaak wordt aangenomen. Grootste knelpunten blijken de teamgeest binnen het bedrijf bewaren, de medewerkers voldoende gemotiveerd houden en de productiviteit", aldus Lemmens.

Meest gelezen