Politie schiet met rubberkogels in buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

Tientallen doden bij protest in Zuid-Afrika tegen opsluiting oud-president Zuma: "Het lijkt een open straatoorlog"

In Zuid-Afrika hebben de gewelddadige protesten tegen de opsluiting van oud-president Jacob Zuma de afgelopen dagen al minstens 72 mensenlevens geëist, er werden meer dan 1.200 mensen opgepakt. Dat heeft de premier van de provincie KwaZulu-Natal, de provincie waar de protesten het hevigst zijn, gemeld. Ben Michielsens woont in deze provincie: "Het lijkt bijna een open straatoorlog", vertelt hij aan VRT NWS.

Sinds oud-president Jacob Zuma zich donderdag heeft gemeld aan de gevangenis zijn er gewelddadige protesten aan de gang in Zuid-Afrika. Vooral in de provincies Kwazulu-Natal en Gauteng heerst er chaos. Er wordt geplunderd, winkels en auto’s worden in brand gestoken. Er worden wegblokkades opgezet. 

Volgens Ben Michielsens wordt er vooral in grote bedrijven en winkelcentra geplunderd. De Belg woont en werkt in de kustplaats Ballito, in de provincie KwaZulu-Natal. "Er worden helikopters ingezet om de mensen te verspreiden, maar dat heeft weinig zin. Op dit moment is het bijna een open straatoorlog", vertelt Michielsens.

"In bepaalde wijken wordt er een open straatoorlog uitgevochten, en wordt er over en weer geschoten", dat vertelt Ben Michielsens vanuit KwaZulu-Natal in deze video:

Videospeler inladen...

"Politie onderbemand"

“Op sommige plaatsen nemen de winkeliers het heft in eigen handen. Ze timmeren hun winkels dicht en zitten gewapend voor hun zaak”, gaat Michielsens verder.  Hij heeft het over een "zeer gespannen" situatie. 

In Kwazulu-Natal zijn al 26 doden gevallen, volgens de premier van de provincie. In de provincie Gaunteng heerst er vooral protest in de stad Johannesburg, daar vielen al 19 doden. Er zijn ook talrijke gewonden gevallen.

"De politiediensten zijn sterk onderbemand, ze worden vaak bijgestaan door privébeveiligingsfirma’s", vertelt Michielsens. Hij woont in een afgesloten residentie. Hij voelt zich relatief veilig, al hebben de bewoners een beurtrol om mee de hekken van de residentie te bewaken”.

"Ook vrijwilligers, al dan niet bewapend, zetten mee de straten af", zegt Ben Michielens vanuit Zuid-Afrika in deze video:

Videospeler inladen...

Volgens Michielsens zijn alle winkels dicht in de regio en ook de benzinestations zijn gesloten. Door de protesten zijn ook verschillende belangrijke wegen afgesloten. "Maar er heerst grote solidariteit onder de bewoners van de residentie. We helpen elkaar waar nodig", klinkt het nog.

Ook huidig president Cyril Ramaphosa waarschuwde voor schaarste in een tv-toespraak. "Binnen enkele weken tijd kan er hierdoor een groot risico ontstaan op voedsel- en medicijnenonzekerheid." De president zei ook dat iedereen die plundert, bestraft zal worden. 

(Lees verder onder de foto)

Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

"Niet zo'n grootschalige plunderingen verwacht"

De aanleiding van de protesten is de opsluiting van Zuma. Hij werd veroordeeld tot 15 maanden cel voor minachting van justitie. Maar intussen zijn de protesten geëscaleerd tot grootschalige rellen en is er al  voor tientallen miljoenen euro's schade.

De minister van Defensie heeft toegegeven dat de regering niet had “geanticipeerd op plunderingen van deze schaal". Maar volgens de minister heeft het leger intussen strategische posities ingenomen, zoals aan de luchthaven. Ze moeten de politie bijstaan. De minister hoopt dat met de inzet van het leger de orde in het land kan worden hersteld.

"We tolereren geen criminele daden", dat zegt president Cyril Ramaphosa in deze video met beelden van de plunderingen:

Videospeler inladen...
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors
Buitenwijk Johannesburg
AFP or licensors

Meest gelezen