Genk

Natuur rond Genk wordt in kaart gebracht: "Om het beheer beter af te stemmen"

Het instituut natuur- en bosonderzoek gaat de natuur in Genk beter in kaart brengen. De stad Genk wil zo resultaten van de verschillende acties, beheerswerken en jarenlange inspanningen opvolgen die ze deed op de Schemmersberg, de Opglabbekerzavel en in Kattevennen.

De stad Genk wil een nog klimaat- en milieuvriendelijker stad worden door haar natuur te versterken, één van de actieplannen uit het meerjarenplan. Om de 10 jaar worden nu de planten, grassen, kruiden en bloemen op de grond in de groene zones onderzocht. "We gaan verschillende ecotopen in kaart brengen zoals de graslanden, de moerassen, en de bossen. En de verschillende types zoals een naaldbos of een loofbos", zegt Rémar Eerens van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek. "Op basis van die kaarten kan je heel goed inschatten of het waardevol is voor de plaats of voor de stad."

"Meten is weten. Met die gegevens kan je dan ook het beheer beter afstemmen", voegt Eerens er nog aan toe. Het veldwerk start vandaag in de vallei van de Stiemer, en daarna komen Thor Park, de Horensberg, het Bodembos en de Zonhoverheide aan de beurt. 

Meest gelezen