Radio 2

Nazareth test jongeren voor ze op kamp vertrekken

De gemeente Nazareth biedt een sneltest aan voor kinderen vanaf zes jaar die met de jeugdbeweging op kamp gaan. De test is niet verplicht, maar wie wil kan zich laten testen bij vertrek en aankomst. De gemeente koopt er zo'n 700 sneltesten voor aan. 

Afgelopen weekend lanceerde minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke het idee om kinderen en jongeren te testen voor ze op kamp vertrekken. Op dat voorstel kwam veel kritiek, onder meer van Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen, zij zien er het nut niet van in.

Toch zijn er ook  jeugdverenigingen die vragen om de jongeren 48 uur voor de start van het kamp te testen, zodat ze met een geruster hart op kamp kunnen vertrekken. 

Vrijwillige sneltest

De gemeente Nazareth springt mee op de testkar, en biedt vrijwillige sneltests aan voor kinderen vanaf zes jaar die op kamp vertrekken, en terugkeren: "We willen de ouders de garantie bieden dat hun kinderen veilig op kamp vertrekken, maar ook dat ze bij thuiskomst gezond zijn.", zegt burgemeester Danny Claeys (CD&V). 

Nazareth heeft drie jeugdbewegingen die in juli en augustus allemaal op kamp gaan. KLJ Eke komt vrijdag 16 juli weer thuis en zal als eerste getest worden. Later komen KLJ Nazareth en KSA Nazareth aan de beurt, telkens bij vertrek én bij terugkomst. "We hebben de drie jeugdbewegingen opgebeld, en ze werken er goed aan mee", verduidelijkt burgemeester Claeys. "Het gaat om zo'n 350 jongeren, voor elk van hen kopen we een test aan die ze kunnen gebruiken bij vertrek en bij terugkeer". 

Meest gelezen