www.fotodp.be

Ook in Geel op twee plaatsen mogelijk PFOS in bodem

Ook Geel neemt nu voorzorgsmaatregelen op twee plekken in de stad, omdat daar mogelijk PFOS in de bodem zit. Het zijn twee plaatsen waar in de jaren 90 zware branden zijn geweest, die geblust zijn met blusschuim waar PFOS in zat. In afwachting van verder onderzoek mogen mensen die in de buurt wonen, geen eieren meer van eigen kippen eten en liefst ook niet te veel groenten uit eigen tuin. 

Naar aanleiding van de PFOS-vervuiling in Zwijndrecht vroeg de Vlaamse overheid aan alle gemeenten om een inventaris te maken van alle locaties waar blusschuim met PFOS is gebruikt. In Geel kwamen daarbij twee locaties aan het licht waarbij in de jaren 90 branden werden geblust met blusschuim waar PFOS in zat.

Het gaat om een brand in Winkelom en een brand in een verfwinkel in de Gasthuisstraat ter hoogte van de nummers 9-11. Het is nog niet zeker of er ook echt PFOS in de bodem zit, en indien wel, in welke mate. Om dat te onderzoeken zal OVAM bodemonderzoek doen. 

Maar in afwachting moeten mensen die in een straal van 100 meter rond deze twee plaatsen wonen, voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Ze mogen bijvoorbeeld geen eieren meer van eigen kippen eten en ook zo weinig mogelijk groenten uit eigen tuin. De Europese Commissie komt eind dit jaar met normen voor de dagelijkse inname van PFAS, dat is de groep stoffen waar ook PFOS bij hoort.

Meest gelezen