Het nieuwe Macau heeft zijn stoffige imago afgeschud en heeft een metamorfose ondergaan.
2017 AP

Ook Macau bant kandidaten voor verkiezingen, holt China beloofde vrijheden ook uit zoals in Hongkong?

In de autonome regio Macau in het zuiden van China heeft de kiescommissie 21 kandidaturen voor de verkiezingen van een lokaal parlement geweigerd. Het gaat vooral om veteranen van de democratische oppositie. Waarnemers vrezen dat China -net als in het nabije Hongkong- eerder beloofde vrijheden wil inperken. Macau werd in 1999 door Portugal overgedragen aan China.

Het kleine Macau (vroeger Macão) komt erg weinig in het nieuws. Anders dan in het veel grotere Hongkong aan de overzijde van de Parelrivier is daar ook nooit enige vorm van protestbeweging geweest. De welvaart in het vroeger arme Portugese gebiedsdeel is de voorbije decennia gevoelig gestegen, ook al is er veel minder economisch te beleven dan in Hongkong.

Politiek geniet Macau van een gelijkaardig statuut met speciale vrijheden als in Hongkong. Dat is zo afgesproken toen Portugal in 1999 Macau overdroeg aan China. Ook toen garandeerde Peking vrijheden zoals die van meningsuiting en pers voor een periode van 50 jaar, net als in Hongkong.

Ook het politieke model is min of meer hetzelfde. Macau heeft een eigen autonoom parlement met 33 zetels, waarvan er 14 rechtstreeks door de bevolking worden verkozen. De anderen worden aangeduid door "functionele groepen" zoals zakenlui of sectoren uit de administratie of het sociale leven. (Lees verder onder de foto).

De voorgevel van de voormalige kerk van Sao Paolo herinnert aan vier eeuwen Portugese overheersing.

Vooral democratische kandidaten zijn geweerd

In september zijn er verkiezingen voor dat parlement, maar nu al heeft de kiescommissie 21 kandidaten geweerd. Het gaat vooral om leden van de democratische oppositie. Meer uitleg heeft de kiescommissie niet gegeven, maar volgens de pers zou het onder meer gaan om kritische posts op sociale media.

Zonder dat er protest is zoals in Hongkong lijkt het communistische regime in China - via pro-Chinese politici in Macau - dus ook in dat gebied de teugels strakker te willen aanhalen. Sommige gebannen politici zaten al decennia in het parlement van Macau. Volgens hen verbreekt China - net zoals in Hongkong - de beloften die gemaakt zijn (en op papier gezet zijn) bij de overdracht, respectievelijk in 1997 en 1999.

Macau bestaat uit een klein schiereilandje met enkele eilanden. Het gebied werd in 1557 door China "verhuurd" aan Portugal, dat er tot 1887 een rente voor betaalde. Daarna werd het een Portugese enclave. Eeuwenlang was Macau een belangrijke handelspost voor Europeanen op de drempel van China, ook voor Britten, Fransen, Nederlanders en Scandinaviërs. Pas midden de 19e eeuw werd Macau in belang ingehaald door het Britse Hongkong.

Sindsdien is Macau verarmd, maar in de aanloop naar de overdracht aan China in 1999 werd er veel geïnvesteerd. Als gokcentrum met casino's trekt het veel Chinese toeristen aan en steekt het Las Vegas naar de kroon. Ook het toerisme zit in Macau stevig in de lift. Er wonen zo'n 680.000 inwoners. Macau is aantrekkelijk door de kleinere schaal en de unieke mix van Portugese en Cantonese (Zuid-Chinese) elementen, die zich onder meer vertaalt in de Macanese keuken en de aanwezigheid van katholieke kerken en koloniale gebouwen.

Meest gelezen