Represented by ZUMA Press, Inc.

Koffers pakken én veel opzoekwerk: waar moet ik nu allemaal aan denken als ik op reis vertrek of terugkeer? 

Wie deze zomer op reis naar het buitenland gaat, houdt er maar beter haar, zijn of hun hoofd bij. Afhankelijk van het land - en soms zelfs de regio - zijn er andere regels voor vertrek en terugkeer. Waar moet ik allemaal op letten? Een overzicht dat je aan je checklist kan toevoegen, als je vertrekt naar een land binnen de Europese Unie. 

Voor vertrek

Wat moet ik eigenlijk kunnen aantonen?

Daar is geen sluitend antwoord op en moet je dus regio per regio gaan uitzoeken. Hoewel Europa met het zogenoemde coronacertificaat op de proppen kwam, zijn de regels lang niet overal dezelfde. Sommige landen verwachten niets van Belgen (zelfs geen negatieve test), andere landen mag je enkel binnen als je dubbel gevaccineerd bent. Soms zijn de regels zelfs anders voor wie met de auto of met het vliegtuig het land binnenkomt. 

Het is een beetje een kluwen. En om het nog ingewikkelder te maken: sommige landen passen doorheen de zomer hun regels ook aan, naargelang de coronasituatie in het vakantieland of in ons land. Geregeld opnieuw opzoeken, is dus de boodschap. 

Nog één ding: sommige landen verwachten ook dat je op voorhand een document invult. Ook dat kijk je best voor vertrek even na. 

Meer weten?

In onze reiswijzer vind je wat de meest populaire vakantielanden precies verwachten voor je het land binnenkomt. Voor alle landen, kan je terecht op de ReOpen EU-website

Hoe zit dat met het coronacertificaat?

Áls het land in kwestie verwacht dat je aantoont dat je "covid-safe" bent, dan moet je dat aantonen met het Europese coronacertificaat. Het gaat om een QR-code op je smartphone - via de CovidSafeBE-app - of een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

Met het coronacertificaat kan je op drie manieren aantonen dat je oké bent:

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. 
  • Je beschikt over een negatieve test. Voor de meeste landen is de test 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt, sommige kiezen voor 48 uur. Let op: sommige landen aanvaarden enkel PCR-testen, in andere landen mag je ook met een sneltest binnen. 
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test. 

Maar nogmaals: élk land kan zélf bepalen onder welke voorwaarden je het land binnen mag. Het coronacertificaat is enkel een manier om aan te tonen dat je in orde bent. 

Meer weten?

picture alliance / SVEN SIMON

Wat als ik mij moet laten testen voor vertrek?

Wie nog niet volledig gevaccineerd is of nog niet voldoende immuniteit heeft, zal zich voor veel landen moeten laten testen. Let op: sommige landen aanvaarden enkel een negatieve PCR-test, bij andere landen mag je ook binnen met een sneltest. 

  • Alle Belgen die nog niet de kans kreeg om volledig gevaccineerd te worden - of waarbij het laatste vaccin nog geen twee weken geleden is gezet - krijgen deze zomer twee gratis PCR-testen om te reizen. Dat geldt ook voor kinderen en jongeren tussen 6 en 17 jaar. Wie zo'n gratis test wil gebruiken, kan daarvoor een code aanvragen op de website mijngezondheid.belgie.be. Met die code kan je dan een afspraak maken in een testcentrum. Let op: je code is maar tien dagen geldig. In die periode moet je niet enkel je afspraak maken, maar je ook effectief laten testen. Wie zich ziek voelt of een hoogrisicocontact had, moet deze codes niet gebruiken. Daarvoor is een test sowieso gratis. 
  • Sommige landen aanvaarden ook een sneltest, ook wel antigeentest genoemd. Die kan je laten afnemen in sommige labo's en in heel wat apotheken. Welke apotheken precies? Daar is (momenteel) geen lijst van. Een sneltest kost tussen de 25 en 30 euro en wordt niet terugbetaald. 

Meer weten?

Ter plaatse

Mondmaskers dragen of niet? Sluitingsuren voor cafés of restaurants? Sommige zaken énkel te bezoeken met een soort certificaat? In alle landen - of soms regio's - gelden op dit moment andere regels. Best even nakijken voor vertrek, dus. En, jawel, ook hier: doorheen de zomer kunnen de regels ook overal veranderen. Iets om in het achterhoofd te houden, dus. Sowieso vraagt onze regering wel om de maatregelen die in ons land gelden ook toe te passen in het buitenland. Voorzichtig zijn, blijft de boodschap. 

Meer weten?

In onze reiswijzer vind je welke maatregelen er gelden in de meest populaire vakantielanden. Voor alle landen, kan je terecht op de ReOpen EU-website

Terugkeer naar ons land

Aan alle mooie liedjes komt een einde. De vakantie zit erop en je moet terugkeren naar ons land. Ben je langer dan 48 uur weggeweest met de auto? Of ben je op reis met de bus, de trein of het vliegtuig? Dan vul je binnen de 48 uur vooraleer je terugkeert het Passagier Lokalisatie Formulier (PLF) in. Dat formulier vind je hier. 

Kom je terug uit een groene of een oranje zone? Dan hoef je voorts niets te doen. Je moet je niet laten testen of in quarantaine. 

Kom je uit een rode zone? Dan zijn er twee opties:

  • Heb je een geldig coronacertificaat (ben je dus twee weken volledig gevaccineerd, heb je maximaal zes maanden geleden een besmetting gehad óf heb je een negatieve test van maximaal 72 uur uit je vakantieland)? Dan hoef je niets te doen. Je moet je niet laten testen of in quarantaine. 
  • Heb je op dit moment geen coronacertificaat? Via het PLF-formulier krijg je een code om je te laten testen. Dat doe je zo snel mogelijk. Daarnaast moet je je ook nog eens laten testen op de zevende dag na je terugkeer. Tussenin moet je niet in quarantaine. 

Meer weten?

Welke kleurcode heeft mijn vakantiebestemming? Dat vind je op de website info-coronavirus.be. Let op: de lijst wordt élke week aangepast. Ook hier kan de kleurcode van je bestemming dus geregeld veranderen. 

Opgelet: om de verspreiding van eventuele besmettelijke varianten tegen te houden, bouwt ons land een "noodrem" in. Reizigers die de voorbije twee weken in een land met een gevaarlijke virusvariant geweest zijn, moeten te allen tijde 10 dagen in quarantaine en zich laten testen op dag 1 en 7. De Risk Assessment Group evalueert elke week welke landen er op de lijst staan. De lijst zelf vind je op de website info-coronavirus.be

En buiten de Europese Unie?

In dit artikel hadden we het enkel over de regels voor reizen binnen de Europese Unie. Voor landen buiten de Europese Unie ligt het wat anders. Daar is het afhankelijk van land tot land, zowel qua regels voor vertrek als terugkeer. We verwijzen je graag door naar de website van Buitenlandse Zaken en info-coronavirus.be

Meest gelezen