Coronacommissaris Pedro Facon: "Slechts 1 op de 3 terugkerende reizigers houdt zich aan testverplichting"

Slechts 1 op de 3 reizigers die zich moeten laten testen na terugkeer, doet dat effectief. Dat zegt coronacommissaris Pedro Facon in "De ochtend". Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) vindt dit onaanvaardbaar en meent dat zowel de federale overheid als de lokale besturen een tandje moeten bijsteken.

De cijfers die Facon aanhaalt, zijn gebaseerd op de PLF-formulieren die terugkerende reizigers moeten invullen. Op basis daarvan wordt bepaald of iemand zich moet laten testen. Dat moet dan gebeuren op dag 1 of 2 na terugkeer. De verplichting geldt onder meer voor niet volledig gevaccineerde reizigers die uit een rode zone komen (alle reisregels vind je hier). 

"Voor de week tot 11 juli gaat het om zo'n 50.000 personen die terugkeerden en zich moesten laten testen. Daar blijkt nu dat slechts dat een derde van hen (34 procent) zich effectief heeft laten testen", legt Facon uit. "Ik roep de bevolking op om die testverplichting na te volgen."

Vrijdag is er een nieuw Overlegcomité. Volgens Facon is het nodig om wat het reizen betreft "de puntjes op de i te zetten". "Het is duidelijk dat er in de hele keten meer opvolging en controles nodig zijn." Hij wijst er ook op dat er wel degelijk sancties kunnen volgen.

Vandenbroucke: "Onaanvaardbaar dat wat controleerbaar is, niet wordt gecontroleerd"

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke noemt het onaanvaardbaar dat zo weinig mensen die uit een risicozone terugkeren zich laten testen. "We hebben de lokale besturen, de burgemeesters, de politie, alle mogelijkheden gegeven om mensen op te volgen die uit een risicozone terugkeren", vertelt hij aan VRT NWS. "Lokale besturen hebben daarin echt een grote verantwoordelijkheid."

Tegelijk steekt hij de hand in eigen boezem. "Ook de federale overheid moet een tandje bijsteken, bijvoorbeeld op vlak van reizigerscontrole op luchthavens en in stations waar internationaal verkeer aankomt. Ik denk dat de deelstaten samen met de lokale besturen een tandje moeten bijsteken in de opvolging van testverplichting en van de quarantaine. Het is onaanvaardbaar dat wat vandaag controleerbaar is, niet wordt gecontroleerd."

Bekijk hieronder de reactie van minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Verplichte vaccinatie zorgpersoneel?

Nog volgens Facon moet er een debat komen over de verplichte vaccinatie van de zorgverstrekkers. In Frankrijk en Griekenland is er gisteren al een verplichte vaccinatie voor al het zorgpersoneel aangekondigd. 

"Dat staat op de agenda. Wij hebben van bij het begin gekozen voor vrijwillige vaccinatie. De cijfers zijn relatief goed: meer dan 80 procent in Vlaanderen, 70 procent in Wallonië en 65 procent in Brussel. Artsen en hulpverleners doen het bijzonder goed, maar zorgkundigen en kinesisten bijvoorbeeld veel minder. Waar op dit moment al aan gewerkt wordt, is het publiek bekendmaken van de vaccinatiegraad in zorginstellingen."

Stijgende cijfers

De stijgende coronacijfers baren Facon zorgen. "Op dit moment verdubbelen de besmettingen ongeveer elke 8 dagen. De grote vraag is wat dat zal betekenen in termen van ziektelast en druk op de ziekenhuizen. Het beeld dat we zien in het buitenland is nogal diffuus. In sommige landen stijgen de hospitalisaties al, andere landen lijken er minder last van te hebben."

Het beeld dat we mondmaskers en afstand houden overboord kunnen gooien, is verkeerd 

Coronacommissaris Pedro Facon

"Niet-farmaceutische interventies, zoals mondmaskers, afstand houden en afspreken in kleinere groepen, zullen we de hele zomer moeten aanhouden. Het beeld dat we dat allemaal overboord kunnen gooien, is verkeerd en dat moeten we benadrukken. We moeten mensen uitleggen hoe ze zich kunnen beschermen."

Facon merkt op dat vandaag nog één miljoen kwetsbare mensen - 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen - niet volledig gevaccineerd zijn. Maar het is volgens hem ook belangrijk om mensen die minder kans maken om ziek te worden, zoals tieners, te vaccineren. Op die manier kan de circulatie van het virus verminderd worden.

Wat met jeugdkampen en Pukkelpop?

Wat betreft de jeugdkampen vraagt Facon om "de feiten onder ogen te zien". "De helft van de kampen die professor Guy Hans heeft onderzocht, hebben minstens één positief geval. We moeten kijken hoe we de preventieve screening beter kunnen ondersteunen, zonder daarom noodzakelijk over te gaan tot een verplichting."

De jeugdsector, die geen voorstander is van verplichte testen, zegt in een reactie dat de cijfers van professor Hans niet representatief zijn. Volgens een rondvraag van De Ambrassade bij jeugdorganisaties is er nu slechts sprake van één of meerdere coronabesmettingen bij 2 à 3 procent van de jeugdactiviteiten en kampen.

Bij massa-evenementen zoals Pukkelpop is het voor Facon nodig dat er staalharde garanties zijn dat er niet met het Covid Safe Ticket geknoeid kan worden. In Nederland werd heel wat fraude vastgesteld. Ook dienen de bezoekers die niet gevaccineerd zijn, zich om de twee dagen te laten testen. 

Meest gelezen