Pukkelpopbuurvrouw Denise heeft groot hart voor festival: "Ik maakte een grote beer voor hen, als mascotte"

Terwijl de opbouw van Pukkelpop gestart is op de weide in Kiewit, wordt er druk gediscussieerd over wat de maatregelen moeten zijn voor de bezoekers van het festival. Ook in Kiewit (Hasselt) zijn er gemengde gevoelens onder de inwoners. Maar buurvrouw Denise Manteleers heeft al jaren veel sympathie voor het festival.

Denise Manteleers woont al 50 jaar in Kiewit, in de buurt van de weide van Pukkelpop. "Mijn man zaliger en ik leven al jaren mee met het festival, we leefden er ieder jaar naartoe, er werd over gesproken als voor, tijdens en na Pukkelpop." Ze hadden ieder jaar mensen die kwamen logeren en moesten op voorhand veel inkopen doen omdat ze tijdens het festival niet wegkonden. Er stonden tijdens het festival ook vaak plots jongeren aan de deur met allerlei vragen om hulp. "Mogen we onze kleren in de droogkast steken? Mogen we eens telefoneren? We vroegen ons vaak af waarom ze dat net bij ons kwamen doen", zegt Denise.

(luister hier naar het gesprek, en lees hieronder verder)

Nooit zelf geweest

Buiten een rondleiding op de weide, is Denise nooit naar het festival zelf afgezakt. "We hoorden het hier even goed vanuit onze tuin.  Van 's morgens al was het net alsof ik op de weide zat", lacht ze. 

Denise is superfan van het festival en de organisatie. Zo maakte ze ooit een mascotte, een heel grote beer die ze van nul gemaakt heeft. "Ze hebben mij gezegd dat die er elk jaar bij is."

Na een jaartje stilte door de coronamaatregelen, komt Pukkelpop nu terug, hoewel sommige mensen het te vroeg vinden, omwille van het coronavirus. "Ik heb ook gehoord dat er veel oudere mensen deze keer geen vrijwilligerswerk willen doen, en dat begrijp ik. Aan de andere kant vrezen mensen ook dat de jongeren elkaar onderling gaan besmetten."

Gedicht over deze editie

Denise schrijft ook teksten, ook over Pukkelpop. Zo maakte ze onderstaand gedicht over de komende editie. "Als wij aan Pukkelpop denken, dan denken we bijvoorbeeld aan de slaapplaatsen voor alle jongeren, en dat vinden de mensen een groot probleem. Maar ik denk ook dat het belangrijk is dat ze zich gaan amuseren, dat is toch wel nodig."

Pukkelpop editie 2021 door Denise Manteleers

Een dozijn kraaien strijkt neer in onze tuin

zomaar gevlucht vanaf de Pukkelpop weide.

Namiddag bij het wandelen had ik snel geen

vraagtekens meer…de eerste dranghekken

voor het komende festival staan er reeds in

een lange rij te prijken.

Twijfels en vragen in Kiewit alom

“zal het festival wel doorgaan?”

Het gonst van ingehouden vragen.

Wie zal dit allemaal in goede banen leiden?

De eerste stap is dus gezet,

wat betekent dan nog “Jan met de Pet?”

Vaccineren voor corona is grotendeels een feit.

Jongeren hunkeren naar opvulling voor

hun  opgespaarde vrije tijd.

Pukkelpop is niet alleen muziek en genieten,

slapen en knuffelen zijn hiermee verweven.

Plaats zal ook hier worden aan gegeven.

Mogen we hopen dat deze editie niet

eindigt met een storm, nu 10 jaar geleden.

Angst schade en dood moeten worden vermeden.

Corona is wel van een andere orde,

blijft deze editie zonder nare gevolgen?

Veel succes in luisterplezier en zorg 

goed voor elkaar. 

Meest gelezen