Beeld: Tiergarten Schönbrunn

Reuzenschildpad van minstens 130 jaar oud overleden in de zoo van Wenen

De Weense zoo Schönbrunn heeft zijn oudste bewoner verloren: een Seychellen-reuzenschildpad met de naam Schurli. "Hij was er gek op gestreeld te worden aan zijn hals."

Het dier overleed afgelopen zondag. Sinds enkele weken kreeg het al kunstmatige voeding. "Schurli leefde sinds 1953 bij ons. Vele dierentuinbezoekers kenden hem bijna eeuwig. Zijn leeftijd is niet precies bekend, maar hij werd zeker 130 jaar oud", zegt zoöloog Anton Weissenbacher.

"Hij had een sterk karakter, was koppig op een liefdevolle manier, en was er gek op gestreeld te worden aan zijn hals", herinnert verzorger Maximilian Schön zich. Dat is geen toeval: de hals van een reuzenschildpad is erg zacht. "Het liefste at hij sappige komkommers en droge bladeren. Die waren zoals chips voor hem, enkel gezonder", weet Schön nog. Op zijn YouTube-kanaal postte de zoo Schönbrunn deze video over Schurli:

De schildpad heeft een bewogen leven gehad. Zo fungeerde hij in 2016 bij het EK Voetbal als orakel. Het dier was ook zeer gewild voor reclamefoto's. Uit een in 2019 gepubliceerde studie bleek dat hij zich nog aan een opdracht kon herinneren die hij negen jaar eerder kreeg.

Schurli leefde samen met twee van zijn soortgenoten: het vrouwtje Mädi en het mannetje Menschik. Die laatste volgt Schurli nu op als oudste dier van de zoo van Wenen: hij kwam kort na Schurli in de zoo terecht, en zou maar een beetje jonger zijn.

Meest gelezen