Kamp van scouts uit Kalmthout in Namen geëvacueerd door de regen, en de waterellende is nog niet voorbij

De hevige regen van gisteravond en vannacht heeft zoals voorspeld vooral de provincie Limburg en de Ardennen getroffen. Een kamp van de scouts van Kalmthout in Namen is twee dagen voor het einde stopgezet omdat het kampterrein onder water gelopen is. De ellende is nog niet voorbij, want vandaag én morgen wordt nog veel regen voorspeld, vooral voor Limburg, Luik en Luxemburg.  

De scouts van Kalmthout waren op kamp in Couvin, in de provincie Namen, maar moesten hun kamp twee dagen vroeger dan gepland beëindigen door de hevige regen. Blijven was geen optie, zegt scoutsleider Florian Vanhees. "Wij moesten beginnen met balken onder de zeilen van de tenten te leggen, wij konden hier echt niet blijven."

Burgemeester Lukas Jacobs van Kalmthout stuurde na overleg met de gouverneur en De Lijn drie bussen naar de kampplaats. "150 kinderen van de jongste takken van scouts keerden in de loop van de nacht terug naar Kalmthout", zegt hij. De ouders waren op de hoogte gebracht en haalden hun kinderen vannacht op.

"Het kamp afblazen was de juiste beslissing", zegt Jacobs. "Het kampterrein is onder water gelopen en geëvacueerd door de brandweer van Couvin. De oudere takken werden opgevangen in een turnhal ter plaatse, zij komen woensdagmorgen terug naar huis."

Ook jeugdbewegingen die elders op kamp zijn, hebben te maken met doornatte weiden en terreinen.

"Couvin is laaggelegen en ons kamp lag naast de rivier", zegt Florian Vanhees, leider van de wolven van de scouts van Kalmthout. "En toen het bleef regenen, liep de kampplaats onder":

Videospeler inladen...

Bekijk hier foto's van het scoutskamp in Couvin, het artikel gaat daaronder voort:

Regen, regen, regen, en vanaf vrijdag komt de zon terug

De ellende is nog niet voorbij, want zowel voor woensdag en donderdag wordt nog heel veel regen voorspeld, vooral voor Limburg en de Ardennen. "Een erg grijze en sombere dag vandaag, met heel veel regen in het oosten van het land", zegt weerman Frank Deboosere. "We verwachten er 30 tot 40 liter water per vierkante meter in 12 uur tijd."

Hetzelfde liedje voor komende nacht én morgen: veel regen, vooral in Limburg en de Ardennen. In het westen zou het grotendeels droog blijven, in het centrum van het land zou minder regen vallen. Vanaf vrijdag zal het in het hele land opklaren en grotendeels droog blijven, vanaf zaterdag worden zon en temperaturen rond 24 graden voorspeld.

Overlast in Limburg en Waals-Brabant

In Limburg was er vooral wateroverlast in gemeenten Riemst en Bilzen. Meerdere straten stonden er blank en kelders liepen onder. In Voeren geldt alarmpeil oranje voor de rivieren de Voer en de Berwijn. Ook in Waals-Brabant kreeg de brandweer veel oproepen, vooral in de buurt van Ottignies en Louvain-la-Neuve.

(Foto's van de wateroverlast in Limburg, het artikel gaat voort onder de foto)

Foto: Marc Dirix
Foto: Marc Dirix
Foto: Marc Dirix
Foto: Marc Dirix

Provinciaal overleg

Het KMI kondigde eerder al code oranje af voor Limburg. Vanochtend wordt in de provincie overlegd over de te verwachten wateroverlast voor de komende uren en dagen.

"We gaan er wel van uit dat we noodweer krijgen. Op dit ogenblik wordt alles in gereedheid gebracht" zegt gouverneur Jos Lantmeeters.

"Het zwaartepunt wordt woensdagnamiddag verwacht, maar we kunnen in de voormiddag pas zeggen waar het het meeste zou regenen", aldus Lantmeeters.

"We gaan na het overleg communiceren, want we willen de mensen duidelijk maken waar men miserie kan verwachten."

Bekijk hier het meest recente weerbericht (13 juli 2021, 20u):

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen