Mensen proberen wateroverlast voor te zijn, met zandzakken en plastic folie over de wc 

De komende dagen wordt in Limburg heel veel regen en nieuwe wateroverlast voorspeld. Op plekken waar de voorbije weken al problemen waren, proberen de mensen hun voorzorgen te nemen. De brandweerzone Zuid-West Limburg deelde de afgelopen dagen al zo'n 8.000 zandzakjes uit.

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg vulde in juli al 8.000 zandzakjes, goed voor zo'n 120 ton zand. Ze werden verdeeld over de verschillende brandweerkazernes. En daar werden ze gretig afgehaald door inwoners, die voorbereid willen zijn op mogelijke wateroverlast. In Beringen is de voorraad op, mensen kunnen er alleen nog lege zakken ophalen. 

De brandweer heeft wel nog een strategische voorraad achter de hand, om te gebruiken tijdens interventies. "We hebben nog zo'n 30 ton zand klaar liggen", klinkt het bij de brandweerzone Zuid-West Limburg. Dat is goed voor zo'n 2.000 zandzakjes.

Ik ga plastic folie over mijn wc plakken, misschien helpt het

buurtbewoner Beverlo

In Beverlo (Beringen) liepen vorige week ook al verschillende straten al voor de tweede keer onder water. Buurtbewoners wachten met een bang hart de nieuwe regen af. "Ik hoop nu met wat plastic te voorkomen dat mijn kruipkelder weer onder water loopt. Maar als de straat blank staat en er rijden auto's door dan krijgen we door die golven weer veel water binnen. Dat sijpelt dan ook gewoon via de ramen naar binnen." Omdat de riolering bij hevige buien het vele water niet aankan, komt het rioolwater in de huizen omhoog, via de toiletten. "Ik wil nu plastic folie over de wc spannen.", vertelt een van de bewoonsters. "Want het is niet alleen die veiligheid, het stinkt ook enorm hé. Maar wat moet ik doen als ik niet thuis ben?" Of de folie bestand is tegen de druk van het water is erg onwaarschijnlijk.

Meest gelezen