Belga
Nicolas Maeterlinck

SOS Gravensteen krijgt positief advies van Vlaanderen: "Zonder paviljoen en mét lift, maar wel binnen kasteelmuren"

De Gentse actiegroep SOS Gravensteen heeft een positief advies gekregen van Vlaanderen op hun plan tegen de verbouwing van het Gravensteen. In dat plan ijvert de actiegroep voor het behoud van de huidige ticketbalie en een lift binnen de kasteelmuren. "We kijken nu uit naar een uitnodiging van de stad om aan tafel te zitten", zegt Wouter Houtekamer van de actiegroep.

De leden van de Gentse actiegroep SOS Gravensteen, die zich verzet tegen de verbouwingsplannen van het kasteel, hebben van de Vlaamse diensten Onroerend Erfgoed en Toegankelijk Vlaanderen een positief advies gekregen over hun eigen plannen. Gent wil een liftschacht en paviljoen naast het Gravensteen bouwen, maar de actiegroep SOS wil liever een systeem waarbij een lift en 2 passerellen binnen worden gebouwd en waarbij de bestaande ticketbalie op zijn huidige locatie blijft zodat het uitzicht gespaard blijft.

Rolstoelgebruikers kunnen perfect met een binnenlift op de wallen geraken 

Wouter Houtekamer van de actiegroep SOS Gravensteen

Het actiecomité begrijpt dat ook mensen met een rolstoel op de wallen van het kasteel willen geraken. "Dat kan perfect met een binnenlift", zegt Wouter Houtekamer van de actiegroep. "Daarvoor heb je geen buitenlift nodig. We hebben dat nu aangetoond en dat is ook bevestigd door twee onafhankelijke Vlaamse diensten. Dit alternatief is mogelijk.

Wachten op reactie van stad

Nu twee Vlaamse diensten al positief reageren, is het nog wachten op een reactie van de stad Gent. "Deze beslissing sterkt ons alvast in onze overtuiging, dus wij kijken uit naar de uitnodiging van de stad voor wanneer ze met ons aan tafel willen zitten. En als ze dat niet doen, kunnen we nog altijd verdere stappen ondernemen."

Maar Houtekamer is hoopvol dat de stad constructief zal meewerken. "Dit lijkt ons al een sterk plan, maar we zijn bereid om het verder uit te werken en bij te schaven waar nodig. Zo heeft de stad toch al een zeer volwaardig alternatief om mee aan de slag te gaan.”

Meest gelezen