(archieffoto Pukkelpop)

Burgemeester Vandeput gelooft in een veilig verloop van Pukkelpop dankzij "vaccinaties en waterdichte controles"

Op 19 augustus start Pukkelpop in Kiewit met dagelijks 60.000 festivalgangers. Steven Vandeput (N-VA), de burgemeester van Hasselt, verwacht niet meteen dat op het Overlegcomité van vrijdag het festival geschrapt zal worden. Hij pleit voor een "veilige zone binnen de hekken" van het festival met strikte controles en maximale vaccinatie.

De besmettingscijfers in ons land nemen elke dag toe. Toch is burgemeester Vandeput er gerust in dat het festival Pukkelpop veilig kan verlopen. En ook zal doorgaan. "Maar we moeten ons uiteindelijk schikken naar wat op het Overlegcomité beslist wordt", zegt Vandeput in "De ochtend" op Radio 1.

"We moeten blijven inzetten op maximale vaccinatie. En dat we stilaan de bevolking duidelijk maken dat het vaccin ook werkt. Hoe wenst men nu van mij dat ik op het lokale niveau iedereen motiveer om zich volledig te laten vaccineren, als men dan niet kan teruggaan naar het normale leven? Ik heb begrip voor wie zegt dat een coronatest niet waterdicht is. Ik geloof dat ook niet. Het enige antwoord ligt bij maximale vaccinatie."

We moeten beginnen te geloven in de effecten van de vaccinatiecampagne en dat stilaan het normale leven hervat

burgemeester Steven Vandeput

Hoe ziet de burgemeester dan concreet het verloop van Pukkelpop in augustus? Vandeput merkt op dat het festival pas plaatsvindt binnen 5-6 weken, ondertussen zijn er steeds meer mensen ingeënt tegen COVID-19. "We werken hard samen met de festivalorganisatie om te zien dat de controles die moeten plaatsvinden, ook degelijk worden uitgewerkt zodat we binnen de hekken van het festival een veilige zone kunnen creëren waarin feesten mogelijk is." 

We moeten leren van de fraude in Nederland
burgemeester Steven Vandeput

Vandeput wil het festival niet spiegelen aan buitenlandse toestanden zoals het EK voetbal dat in de stadions uit de hand liep. "De vaccinatiegraad bij ons ligt anders. Als ik naar mijn eerstelijnszorg kijk, zitten we aan meer dan 90% vaccinatie bij de 18-plussers. We moeten ook leren van Nederland, waar blijkbaar op massale schaal gefraudeerd is met coronapassen. Die achterpoortjes moeten we sluiten. De controles moeten we brengen op een waterdicht niveau. In combinatie met een overgroot deel volledig gevaccineerde mensen kunnen we erin slagen een feest te bouwen dat veilig is."

Herbeluister het volledige gesprek met burgemeester Vandeput uit "De ochtend":

Meest gelezen