Honderden mensen verzamelden aan het uitgebrande gebouw.
2021 Anadolu Agency

Al meer dan 80 doden bij brand op corona-afdeling van Iraaks ziekenhuis

Bij een hevige brand op de corona-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis in Nasiriya, een stad in het zuiden van Irak, zijn zeker 83 patiënten omgekomen. Er zijn ook tientallen gewonden. De oorzaak van de brand is wellicht een ontplofte zuurstoftank.

"De slachtoffers zijn overleden aan brandwonden en de zoektocht naar nog andere slachtoffers wordt voortgezet", aldus de woordvoerder van de lokale gezondheidsautoriteit. Op beelden die op sociale media werden geplaatst, is te zien hoe er uit het vernielde gebouw enorme zwarte rookpluimen opstijgen. Ook heerst er totale chaos. Honderden mensen verzamelden ter plaatse om de brandweer en de reddingswerkers bij te staan, zo stelde een journalist van het Franse persagentschap AFP vast.

Op sociale media circuleren onderstaande beelden waarop de kracht van de brand duidelijk te zien is:

Videospeler inladen...

Buiten aan het gebouw kwam het ook tot rellen tussen de politie en boze familieleden van de slachtoffers. Volgens het persagentschap Reuters zijn twee politiewagens in brand gestoken. De Iraakse premier heeft de arrestatie bevolen van de directeur van het ziekenhuis en lokale verantwoordelijken voor het gezondheidsbeleid. 

De COVID-19-afdeling van het Al-Hussein-ziekenhuis had een capaciteit van 70 bedden. 20 mensen konden naar verluidt uit het brandende pand worden geëvacueerd. De oorzaak van de brand is wellicht een ontplofte zuurstoftank. Dat zou een herhaling zijn van de tragedie die in april plaatsvond in een ziekenhuis in Bagdad en die aan meer dan 80 mensen het leven kostte.

Na die ramp nam de minister van Volksgezondheid ontslag. De meeste Iraakse ziekenhuizen staan al jaren te verkommeren en ook met het gezondheidssysteem gaat het, als gevolg van corruptie en de economische malaise in het land, van kwaad naar erger.

2021 Anadolu Agency
2021 Anadolu Agency

Meest gelezen