Aan de carpoolparking in Walshoutem verblijven geregeld transmigranten.
Google Streetview

Snelwegparking Walshoutem blijft transmigranten aantrekken

In de buurt van de snelwegparking langs de E40 in Walhoutem bij Landen, verblijven de laatste tijd opnieuw vaker transmigranten. Dat is al veel langer een probleem, maar de situatie wordt nu echt schrijnend, vinden buurtbewoners. "Op die weg komen veel zwemmers van het nieuwe Plopsaqua zwembad voorbij en er loopt een fietsroutelangs, maar de weg ligt vol met menselijke uitwerpselen."

Een groep van vrijwillige buurtbewoners trekt zich momenteel het lot van de transmigranten aan. "Die mensen kiezen er zelf niet voor om op straat te slapen. Het zijn vluchtelingen zonder papieren. We willen dat ze op een menselijke manier behandeld worden. Mensen slapen nu onder de brug, in tentjes of een slaapzak. Plopsaqua moet een nieuwe trekpleister worden voor onze stad, maar op weg naar daar loop je tussen de uitwerpselen", vertelt buurtbewoner Isabelle. Op straat ligt er nu vaak veel afval. Maar vooral hygiëne en drinkwater zijn een groot probleem, vertelt ze. "Zeker in de zomer hebben ze water te kort. We hebben voorgesteld aan het stadsbestuur om een loods in de buurt in te richten zodat de mensen zich op zijn minst kunnen wassen en een tas koffie kunnen drinken." (lees verder onder het fragment)

Extra maatregelen nodig

Het probleem met migranten op doortocht die Landen uitkiezen als tijdelijke stopplaats sleept al jaren aan. Vaak stappen ze uit in het station van Landen en gaan ze daarna te voet naar de snelwegparking langs de E40. In de hoop daar in een vrachtwagen te kunnen klimmen die hen dichterbij hun bestemming (vaak Groot-Brittannië) moet brengen. Onlangs besliste het Agentschap Wegen en Verkeer, dat verantwoordelijk is voor de parking, om er een echte snelwegparking van te maken. Dat wil zeggen: een parking die 's nachts ook open blijft en waar truckchauffeurs kunnen overnachten.

De stad Landen had destijds al bedenkingen bij die beslissing omdat ze vreesde voor extra overlast. Het Agentschap beloofde toen om voor een externe beveiligingsfirma en hekken te zorgen. Maar volgens burgemeester Gino Debroux (L'anders) zijn er tot op vandaag nog steeds onvoldoende maatregelen genomen. "Daardoor blijft de parking aantrekkelijk voor transmigranten. Zolang de Vlaamse minister en de federale overheid niet voor menselijke en doeltreffende oplossingen zorgen, zullen de problemen blijven duren."

Politiecontroles

Intussen voert de politie extra controles uit aan het station, op de brug onder de E40 en de parking. "Vrijwilligers helpen de mensen nu door hen te voorzien van kledij, voedsel, drank en hygiëne. De volgende dagen gaan we bekijken hoe we het stuk onder de snelwegbrug kunnen aanpakken. Nu ligt alles er vuil en vies bij en we willen voor een andere beleving zorgen voor de voetgangers en fietsers daar", aldus de burgemeester.

Meest gelezen