Belga

Tunnel, omleiding of nieuwe brug? Provincie zoekt alternatief voor Gentbrugse "brokkelbrug"

De provincie Oost-Vlaanderen gaat op zoek naar een alternatief voor de Gentbrugse "brokkelbrug". Die wordt momenteel gerenoveerd, omdat er scheuren in het wegdek zitten. Volgens provinciegouverneur Carina Van Cauter zijn alles opties nog mogelijk: "Maar eerst gaan we het volk raadplegen voor we zelf scenario's naar voren schuiven."

De provincie Oost-Vlaanderen  gaat een toekomstplan voor de viaduct in Gentbrugge begeleiden. Ze is daarvoor aangeduid door de Vlaamse regering. Momenteel krijgt de brug een opknapbeurt, omdat de viaduct in een te slechte staat was. Die renovatie zou in oktober klaar moeten zijn. "Maar over twintig jaar zal de brug sowieso moeten worden vervangen", zegt provinciegouverneur Carina Van Cauter.

We kijken welke functie de brug moet vervullen en op welke manier dat het best kan

Carina Van Cauter, gouverneur van provincie Oost-Vlaanderen

Van Cauter moet nu met verschillende spelers bekijken welke stappen gezet moeten worden: "We kijken daarvoor naar alle partijen die hier een invloed van ondervinden. We lijsten alles op waar we rekening me moeten houden. En daarna kijken we ook naar de functie die de brug moet vervullen en op welke manier dat zal zijn."

Volksraadpleging

"Dan gaan we heel concreet onderzoeken wat de mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn", vertelt de gouverneur. "We gaan daarvoor alternatieven in kaart brengen. En dan krijgt het publiek het woord. Zij worden geraadpleegd nog voor er een voorkeursscenario wordt gekozen."

En dat alternatief kan bijvoorbeeld een tunnel, een omleiding of zelfs een nieuw viaduct worden. Wanneer de gouverneur haar gesprekken moet afronden, is nog niet duidelijk. Ook over het totale budget zijn nog geen afspraken gemaakt.

Meest gelezen