Vakbonden niet tegen verplichte vaccinatie zorgpersoneel: "Maar eerst inzetten op beter informeren"
De vakbonden in de zorgsector zijn niet per se tegen een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel. De christelijke bond ACV wil wel dat daarover eerst een advies komt van de Hoge Raad ter Preventie en Bescherming op het werk. Daar zitten zowel de sociale partners, maar ook medische en juridische deskundigen rond de tafel. Ook het ABVV verzet zich niet tegen een verplichting, maar wil vooral meer inzetten op het informeren van het personeel.Â
Griekenland en Frankrijk gaan het zorgpersoneel verplichten om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Een idee dat Margot Cloet, topvrouw van Zorgnet-Icuro, wel genegen is, liet ze gisteren verstaan in Terzake. Maar volgt de politiek ook? Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) liet zich in Terzake al ontvallen dat hij de vaccinatiegraad bij het zorgpersoneel wil publiceren, maar een verplichting zag hij niet zitten. Coronacommissaris Pedro Facon zei vanmorgen in "De ochtend" dat een mogelijke verplichting rond de politiek tafel zal besproken worden.
Er is nog altijd angst. De informatiecampagne kan beter
"Eerst beter informeren"
De vakbonden zijn genuanceerd als het gaat over een mogelijke verplichting. "Wij zijn niet per se tegen maar er is wel nog altijd zoiets als het zelfbeschikkingsrecht", reageert Maxime Nys van de socialistische ACOD-afdeling in Brussel. "We hopen gewoon dat als er een verplichting komt, dat die voor alle gewesten dezelfde is. Want kan de Brusselse minister van Gezondheid een verplichting afdwingen bij een verpleegkundige die in Vlaanderen woont maar in Brussel werkt, of omgekeerd?", vraagt hij zich af.Â
Nys vindt dan ook dat er eerst beter moet worden ingezet op het informeren van het zorgpersoneel. "We merken ook dat er in Brussel nog heel wat mensen zijn die angst hebben, ook jonge vrouwen. Er is natuurlijk heel wat desinformatie op het internet, en ik denk dat de informatiecampagne soms nog beter kan, zeker nu de delta-variant opmars maakt. Je zou bijvoorbeeld mensen persoonlijk kunnen aanspreken", aldus Nys.Â
"Er bestaat nog altijd zoiets als het zelfbeschikkingsrecht", zegt het ACOD. Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

"Verkeerde perceptie vermijden"
Het ACV treedt het ACOD bij. "Wij kijken vooral naar de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk", aldus Mark Selleslach van ACV Puls. "Er is daar al over die mogelijke verplichting gepraat, en het is een goed overlegorgaan omdat sociale partners er samenzitten met de overheid maar ook met medische en juridische experts. We hopen dat zij een advies uitbrengen." Wanneer dat advies er komt is niet duidelijk.
"Het is in ieder geval niet nodig dat er een perceptie komt alsof er een groot probleem is bij het zorgpersoneel in Vlaanderen. De percentages liggen toch hoog, meer dan 80 procent in de woonzorgsector en in de ziekenhuizen ligt het nog hoger. En je hebt ook bij het zorgpersoneel mensen met onderliggende aandoeningen die geen vaccin willen. Het is zeker niet zo alsof er een groot probleem of taboe is over vaccinatie bij het zorgpersoneel", aldus Selleslach nog.
Er mag geen perceptie ontstaan alsof er een probleem is over vaccineren bij het zorgpersoneel
Mocht er een verplichte vaccinatie komen, dan benadrukt ook Selleslach dat het een gedragen beslissing moet zijn, uniform voor het hele land. En ook alle zorgsectoren moeten worden meegenomen. "Iedereen moet op een gelijke manier behandeld worden. Ook de gehandicaptenzorg, kinderopvang, thuiszorg of bijvoorbeeld het ziekenvervoer. Anders krijg je weer onderscheid tussen bepaalde functies, en dan krijg je weer een rommeltje", besluit Selleslach.