Vanaf volgend jaar betaal je btw bij onder andere tandarts en kinesist: "Nog veel onduidelijkheid"

Vanaf volgend jaar zijn behandelingen bij artsen, tandartsen, kinesisten en diëtisten niet langer btw-vrij. Dat schrijft De Tijd. De nieuwe btw-regeling staat in een wetsontwerp van de Kamer dat begin deze maand groen licht kreeg. Over welke specifieke behandelingen het moet gaan, is nog voer voor discussie. 

Herbeluister hier het gesprek in "De ochtend"

Momenteel zijn behandelingen bij artsen, tandartsen, diëtisten en kinesisten nog vrijgesteld van btw. De enige uitzondering is als het gaat om louter esthetische behandelingen. Maar vanaf volgend jaar verandert dat en moet er voor niet-therapeutische behandelingen 21 procent btw worden aangerekend op het ereloon. 

De FOD Financiën moet nu in overleg met de sector een omzendbrief opstellen met meer verduidelijking over welke prestaties het zou gaan. Maar dat is nog voer voor discussie. 

Onduidelijkheid

Volgens de woordvoerder van het Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT), Stefaan Hanson, heerst er nog veel onduidelijkheid. "De grote vraag is hoe bepaald zal worden wat een therapeutische behandeling is en wat niet. Als je een tand mist in het zichtbare deel van de mond, is de behandeling daarvan dan een esthetisch doel of een therapeutisch doel? Sommigen zullen zeggen dat je ook kan functioneren met een tand minder, maar het is geen gezicht."

Wij zijn bijzonder ontevreden dat er geen enkel overleg geweest is

Stefaan Hanson, woordvoerder Verbond der Vlaamse Tandartsen (VVT)

Daarnaast vraagt Hanson zich ook af wie die beslissing zal nemen. "Want om die beslissing te nemen, moet er een medische diagnose gesteld worden", klinkt het bij Hanson. "Het zijn allemaal zaken die nog besproken moeten worden en wij zijn bijzonder ontevreden dat daar geen enkel overleg over geweest is", aldus Hanson. 

Bekijk hieronder de volledige reactie van Stefaan Hanson.

Videospeler inladen...

Paramedische beroepen

Ook de btw-regeling voor paramedische beroepen verandert. Die is vandaag gekoppeld aan de erkenning van een beroep. Erkende paramedische beroepen, zoals logopedisten, zijn vrijgesteld van btw. Niet-erkende beroepen, zoals osteopaten, moeten wél btw aanrekenen. Bij de nieuwe regeling zal ook daar worden gekeken naar de aard van de behandeling en is de vraag of de behandeling al dan niet therapeutisch is. 

Meest gelezen