Videospeler inladen...

Wordt vaccinatie voor zorgpersoneel verplicht? Vandenbroucke: "Als overtuigen niet meer lukt, moet je verplichten"

Wordt het zorgpersoneel verplicht om zich te laten inenten tegen het coronavirus? De vraag ligt op tafel nadat Frankrijk gisteren had laten verstaan dat ze de verplichting zullen invoeren. De ziekenhuiskoepels zijn alvast voor. Maar de vraag is: wat doet de politiek? De federale regering lijkt wat intern verdeeld, al sluit niemand een verplichting nog uit. "Ik wil nog verder sensibiliseren", aldus minister van Volksgezondheid Vandenbroucke (Vooruit). "Maar als dat niet vanzelf tot stand komt, moet je met verplichtingen werken. Ik denk dat we dat moeten voorbereiden."

"Er moet een traject komen met verschillende stappen", aldus minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) over de vraag of het zorgpersoneel al dan niet een verplichte coronaprik moet krijgen. De discussie woedt volop, nadat Griekenland en Frankrijk hebben aangekondigd de verplichting in te voeren. Margot Cloet, topvrouw van Zorgent-Icuro, juicht het idee toe, vertelde ze gisteren aan VRT NWS. "Alle Belgische ziekenhuiskoepels zijn voorstander van een verplichting", zei ze.

Ook minister Vandenbroucke is niet (langer) tegen een verplichte coronaprik, al wil hij eerst nog verder informeren en sensibiliseren. "Ik hoor nog altijd verhalen van mensen die slecht geïnformeerd zijn (...) We moeten werken met een stappenplan waarin we stelselmatig opbouwen (...) en waarin een vaccinatie voor zorgpersoneel de norm wordt", aldus Vandenbroucke. "Overtuigen werkt nog altijd (...) maar als het niet vanzelf tot stand komt, dan moeten je werken met een verplichting en ik denk dat we dat moeten voorbereiden", aldus Vandenbroucke in een interview met onze Wetstraatjournalist Bart Verhulst. 

Morgen wil Vandenbroucke op de interministeriële conferentie met de ministers van Volksgezondheid dus met een stappenplan komen, waar de focus (voorlopig) op verder sensibiliseren ligt. Vandenbroucke herhaalde ook dat hij per zorginstelling wil publiceren hoeveel procent van het zorgpersoneel gevaccineerd is.

Bekijk hier de toelichting van minister Vandenbroucke:

Videospeler inladen...

Vandenbroucke lijkt de kat dus nog even uit de boom te kijken door eerst nog te willen inzetten op verdere sensibilisering. In Vlaanderen is 86 procent van het verplegend personeel (veelal in ziekenhuizen) en 77 procent van het zorgpersoneel (veelal in woonzorgcentra) gevaccineerd, tegenover 66 procent en 49 procent in Brussel. Maar hoeveel extra procent gevaccineerden wil Vandenbroucke nog winnen met sensibiliseren? En wanneer is die fase dan afgelopen en komt de verplichting er? Op die concrete vragen kwam voorlopig nog geen antwoord. 

De Sutter: "Je moet dit doen in overleg met de sector"

Vicepremier Petra De Sutter (Groen) sluit zich aan bij het standpunt van Vandenbroucke. "Ik denk dat het moment is gekomen om dit ernstig te onderzoeken en het debat te voeren", zegt ze in "Terzake". "Je moet dit doen in overleg met de sector en er is ook wetgevend werk voor nodig. Als we die beslissing nemen, dan gaat het toch nog weken of maanden duren vooraleer we het echt kunnen invoeren."

Volgens De Sutter zijn twijfels over of angst voor het vaccin vandaag niet meer nodig omdat we nu meer weten over de werking en de veiligheid dan een half jaar geleden. "Wie nu nog bang is voor zijn vruchtbaarheid of voor een mogelijke zwangerschap, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. We moeten die angst of twijfel dus wegnemen door mensen te motiveren en te sensibiliseren, maar misschien zal dat niet voldoende zijn."

BEKIJK - In dit fragment uit "Terzake" geeft minister De Sutter haar visie op het coronavaccin al dan niet verplichten voor zorgpersoneel in ons land:

Videospeler inladen...

Vandenbrouckes en De Sutters collega in de federale regering, vicepremier Georges Gilkinet (Ecolo-Groen), gaat al een stap verder en zei vanmorgen al dat een verplichte vaccinatie van het zorgpersoneel "noodzakelijk" is. Frankrijk kondigde die verplichting al aan, en Wallonië is vaak gericht op Frankrijk. Bij RTBF zei Gilkinet vanmorgen dat een verplichting er dan ook in ons land moet komen:

Videospeler inladen...

Ook buiten de politiek lijkt de piste van een verplichte vaccinatie door te sijpelen. De vakbondcentrales van ACV en ABVV binnen de zorgsector, bijvoorbeeld, zijn niet per se tegen een verplichte prik. Maar ze willen liever eerst inzetten op een betere informatiecampagne voor het zorgpersoneel, de piste die ook Vandenbroucke nog wil bewandelen. En de vakbonden wachten ook op het advies van de Hoge Raad ter Preventie en Bescherming op het Werk, waar sociale partners samen met de overheid en medische en juridische deskundigen een advies over de mogelijke verplichte vaccinatie zullen geven. 

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten is dan wel weer een uitgesproken voorstander van een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel en lijken zich achter de uitspraak van Gilkinet te scharen. Maar Gilkinet krijgt ook steun binnen de regering. Want ook meerderheidspartij CD&V is voor, "als het moet". Dat liet partijvoorzitter Coens verstaan op Twitter:

Ook de burgemeester van Brussel, Philippe Close, is voorstander voor een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Close is burgemeester voor de partij PS, die ook in de federale regering zit, en ook zusterpartij is van het Vooruit van Vandenbroucke. En als Brussels burgemeester leidt hij sommige Brusselse zorginstellingen, waar de vaccinatiegraad dus beduidend lager ligt:

Bij de liberalen valt op te maken dat ook zij eerst verder willen inzetten op verder overtuigen, informeren en sensibiliseren. Ook het idee van het publiceren van de vaccinatiegraad per zorginstelling, zijn ze genegen. Maar ook daar is te horen dat een verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel in de toekomst niet uit te sluiten valt.

Meest gelezen