Pano

Weldra geen geurhinder meer door septische putten in Bonheiden?

In Bonheiden zijn veel woningen nog niet aangesloten op de riolering maar verdwijnt het afvalwater in septische putten. Daardoor ontstaat er vaak geurhinder. Om dat in de toekomst te vermijden, test watermaatschappij Pidpa een nieuwe manier uit om het afvalwater te zuiveren door er micro-organismen aan toe te voegen.

In de bosrijke gemeente Bonheiden zijn veel woningen nog niet aangesloten op de riolering. Het afvalwater verdwijnt in een septische put. Maar dat zorgt vaak voor geurhinder. Watermaatschappij Pidpa test momenteel een nieuwe manier uit om het afvalwater te zuiveren zodat er geen geurhinder meer is.

"We voegen micro-organismen toe aan het afvalwater met de bedoeling om zuiver water te creëren. Dat is goed voor het milieu want dat zuivere water dringt door in de bodem en bovendien zijn de omwonenden daardoor ook verlost van de stank", zegt Mieke Van den Brande, voorzitter van Pidpa. De eerste resultaten zijn alvast positief. Momenteel wordt het nieuwe systeem getest bij een 70-tal gezinnen.

Meest gelezen