Aanhangers van de taliban wapperen met de vlag van de rebellen aan de Pakistaanse kant van de grens.
AFP or licensors

Afghaanse taliban nemen nu ook een van de belangrijkste grensovergangen met Pakistan in

In Afghanistan hebben de talibanrebellen nu ook de grensstad Wesh in het district Spin Boldak ingenomen. Dat is een van de belangrijkste grensovergangen met Pakistan. De voorbije weken hebben de taliban in het noorden en het zuiden al grensposten met Tadjzikistan, Turkmenistan en Iran ingenomen. Het lijkt erop dat de taliban de Afghaanse regering willen isoleren van de buurlanden en van de invoerheffingen die ze op regionale handel int.

De namen Wesh en Spin Boldak zeggen u misschien niet zo veel, maar het gaat wel om economisch erg belangrijke plekken op de kaart. Die grenspost is essentieel voor het drukke handelsverkeer vanuit de Zuid-Afghaanse stad Kandahar naar Quetta en de haven Gwadar in het westen van Pakistan. Die route is zowat de enige uitweg van Afghanistan naar de open zee, in dit geval de Indische Oceaan. Volgens de regering in Kaboel rijden er elke dag 900 vrachtwagens over die grens.

De fundamentalistische rebellengroep taliban zegt nu dat ze de grenspost aan Afghaanse kant veroverd heeft op het regeringsleger. Dat wordt bevestigd door de Pakistanen aan de overkant. Die zeggen dat de taliban de Afghaanse vlag hebben neergehaald en vervangen door hun eigen witte vlag. Volgens de Afghaanse regering wordt er nog gevochten en is het leger bezig om de taliban uit de grenspost te verdrijven.

Gisteren heeft de Afghaanse president Ashraf Ghani een andere overgang met de Centraal-Aziatische republiek Tadzjikistan in het noorden bezocht, die door zijn troepen eerder heroverd waren op de taliban. 

Taliban mikken op grensposten en invoertaksen

De voorbije weken hebben de taliban tal van grensovergangen in het noorden en het westen van Afghanistan, langs de grenzen met Tadzjikistan en Turkmenistan en ook Iran bezet. Dat lijkt een nieuwe strategie om de Afghaanse regering geografisch te isoleren van de buurlanden. (Lees verder onder de foto).

Dit kind is een van de duizenden Afghanen die in het noorden van het land vluchten voor de taliban.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

De grenspost Islam Qala nabij de grootstad Herat in het westen was hun belangrijkste verovering: langs daar voert Afghanistan olie en aardgas in vanuit Iran, overigens met toestemming van de Verenigde Staten. 

Het controleren van die grensposten heeft meteen voordeel voor de taliban: ze kunnen er dan invoertaksen heffen op het handelsverkeer, geld dat normaal naar de Afghaanse regering zou moeten gaan. Ook als ze de grensposten niet permanent kunnen behouden, brengt dat dan toch geld in het laatje en levert dat ook psychologisch voordeel op. Het moreel van het Afghaanse leger lijkt niet goed te zijn en de taliban spelen daar met snelle successen handig op in. (Lees verder onder de kaart).

  • rode cirkels: grensposten aangevallen door de taliban
  • Dasu: bomaanslag tegen bus met Chinese technici

Bomaanslag tegen bus met Chinezen in Pakistan

In buurland Pakistan is vandaag een bomaanslag uitgevoerd tegen een bus met vooral Chinese technici. De bus raakte van de weg en kwam in een ravijn terecht. 

Zeker 13 inzittenden zouden zijn gedood. Onder hen zijn negen Chinese technici die in de buurt werkten aan een dam. In totaal zaten er meer dan 30 Chinese ingenieurs en technici in de bus. De aanslag is nog niet opgeëist, maar het is niet de eerste dat jihadistische terreurgroepen Chinezen in Pakistan in het vizier nemen. 

De ingenieurs in kwestie werkten aan de stuwdam in Dasu die stroom moet leveren. Het maakt deel uit van tal van Chinese investeringen in infrastructuur in Pakistan. China wil vanuit de westelijke regio Xinjiang (waar de Oeigoeren wonen) een uitweg via Pakistan naar de haven Gwadar aan de Indische Oceaan. 

AFP or licensors

Meest gelezen