AFP or licensors

Braziliaanse president Jair Bolsonaro naar het ziekenhuis met aanhoudende hikaanval

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is in het ziekenhuis opgenomen omdat hij al tien dagen lang wordt geplaagd door de hik. Hij ondergaat er onderzoeken om de oorzaken van de aanhoudende hikaanval te achterhalen.

De 66-jarige Jair Bolsonaro werd dinsdagavond opgenomen. Hij moet één tot twee dagen onder observatie blijven, maar niet noodzakelijk voortdurend in het ziekenhuis. De president "maakt het goed", staat in een mededeling.

Tests zullen moeten uitwijzen waaraan de chronische hik te wijten is. Aan de basis ligt mogelijk een slokdarmirritatie, een gevolg van de vele buikoperaties die de Braziliaanse president moest ondergaan nadat hij in 2018 tijdens een verkiezingsmanifestatie was neergestoken. 

Ook medicatie die Bolsonaro inneemt na een tandimplantatie eerder deze maand kan de boosdoener zijn. De hikaanval begon immers niet lang na de ingreep. 

Protest

Begin deze maand was er nog massaal protest tegen de manier waarop de uiterst rechtse Bolsonaro de coronacrisis aanpakt in Brazilië. De betogers verweten de president dat hij het virus van meet af aan heeft geminimaliseerd en zich altijd sceptisch heeft uitgelaten over lockdowns en vaccins, waardoor er buitensporig veel doden zijn gevallen. Ook is er  een schandaal rond gesjoemel met vaccincontracten.

Brazilië is -net als de rest van Zuid-Amerika- zwaar getroffen door de pandemie. Meer dan 500.000 mensen zijn er al overleden. 

Meest gelezen