Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Corona-vaccinatieplicht voor personeel in Engelse verzorgingstehuizen vanaf oktober

Het Britse parlement heeft ingestemd met een vaccinatieplicht voor het personeel van verzorgingsinstellingen in Engeland. Vanaf oktober zullen zorgverleners moeten kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn tenzij er een medische reden is voor een uitzondering. Wie niet gevaccineerd is, mag niet meer binnen in een rusthuis.

Het Britse Lagerhuis keurde de wet goed met 319 stemmen voor en 246 stemmen tegen. Maar 30 leden van de Conservatieve meerderheidspartij van premier Boris Johnson stemden tegen. Ze vinden dat de mogelijke gevolgen van deze maatregel niet genoeg zijn onderzocht. De minister verantwoordelijk voor de zorg, Helen Whatley, zei dat hieraan nog wordt gewerkt en dat er richtlijnen voor de verantwoordelijken van de zorginstellingen zullen volgen. 

Organisaties van artsen en verplegend personeel hebben al eerder gewaarschuwd dat het door deze verplichting nog moeilijker kan worden om mensen te vinden die in verzorgingstehuizen willen werken. Maar ministers zijn bezorgd over de lage vaccinatiegraad bij het personeel van de zorginstellingen. 

De regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland die zelf verantwoordelijk zijn voor hun verzorgingsinstellingen, hebben voorlopig geen gelijkaardige plannen.

In Engeland en Wales stierven in de eerste maanden van de coronapandemie 30.000 rusthuisbewoners meer dan in een vergelijkbare periode het jaar voordien volgens de officiële cijfers.

Meest gelezen