AFP or licensors

36-jarige man komt om het leven bij protesten in Cuba

In Cuba is begin deze week een 36-jarige man omgekomen bij protesten tegen het regime. Het nieuws raakte nu pas bekend. Het voorbije weekend kwamen Cubanen op straat om te protesteren tegen de diepe economische crisis en de aanpak van de coronacrisis in Cuba. 

Volgens het officiële persagentschap van Cuba kwam de 36-jarige man om het leven terwijl hij deelnam aan "onlusten" in Guinera, een buitenwijk van de hoofdstad Havana. Het ministerie van Binnenlandse Zaken "betreurt het overlijden".

Duizenden mensen waren zondag in verschillende Cubaanse steden op straat gekomen tegen de onderdrukking en de haperende economie. De aanleiding is onder meer het gebrek aan medicijnen en voedsel. Ook maandag waren er protesten tegen het communistische regime in Cuba.

AFP or licensors

De Cubaanse veiligheidsdiensten traden hard op. Op video's was onder meer te zien hoe mannen, die volgens regeringstegenstanders wellicht agenten in burger waren, betogers sloegen en oppakten.

Het is uitzonderlijk dat er gewelddadige protesten zijn in Cuba. Het eiland wordt autoritair geleid door de communistische partij van Cuba, en er is ook erg  weinig persvrijheid.

Meest gelezen