AFP or licensors

Franse nationale feestdag: precies vijf jaar na de terreuraanslag in Nice

Het was vandaag de nationale feestdag in Frankrijk, maar die had een minder leuke nasmaak. De Fransen herinneren zich dat precies vijf jaar geleden een moslimterrrorist 86 mensen heeft vermoord in Nice, net toen daar 14 juli werd gevierd. Opvallend is dat nog niet alle slachtoffers een vergoeding hebben gekregen.

In de avond van 14 juli 2016 reed een geradicaliseerde moslim met een gestolen vrachtwagen in op de menigte mensen op de Promenade des Anglais in de Zuid-Franse stad Nice. In totaal vielen er 86 doden en meer dan 450 gewonden. De dader werd door de politie doodgeschoten.

De ravage was enorm: over een lengte van twee kilometer lagen er overal gewonden. Onze collega Steven Decraene kon vandaag in Nice vaststellen dat dat drama zeker nog niet vergeten is. 

Steven Decraene sprak met nabestaanden van de aanslag vijf jaar geleden:

Videospeler inladen...

Zo vinden veel nabestaanden van slachtoffers dat het monument voor de doden weggemoffeld is in een park nabij en niet veel aandacht krijgt. Ook hebben veel familieleden van slachtoffers nog altijd niet de beloofde schadevergoeding van de Franse staat gekregen. 

Wel is de beveiliging van de Promenade des Anglais fors verbeterd met afsluitingen, metalen palen en camerabewaking. Na de aanslag werd een nieuwe interventiewagen ontworpen met alle nodige medische apparatuur voor dergelijke noodgevallen. 

Decraene sprak ook met een Chileense migrant die toen een held geworden is omdat hij gewonden heeft geholpen. De man heeft niet enkel een onderscheiding, maar ook de Franse nationaliteit gekregen.

Bekijk hieronder de toelichting door Steven Decraene in "Het journaal laat" vanuit Nice:

Videospeler inladen...

Meest gelezen