Frietjes van aardappeloverschotten voor de goede zaak

In Leuven toert Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant nog tot 23 juli met een mobiel frietkraam langs verschillende buurtwerkingen. Op het menu: frietjes van aardappeloverschotten voor mensen die het financieel wat minder hebben. 

België is één van de grootste exporteurs van aardappelen ter wereld. In 2018 verdeelden we maar liefst 2 miljoen ton aardappelen wereldwijd. Vorig jaar dreigde hiervan veel verloren te gaan. Ook dit jaar zijn de productie en verkoop van aardappelen nog niet helemaal in evenwicht, met een berg overschot als gevolg. Daarnaast is er een stijgende groep mensen die te weinig middelen heeft om zichzelf en hun gezin te voeden. 

Corona

Ook de coronapandemie is een boosdoener zegt Xenia Langen van Samenlevingsopbouw Riso: “Mensen die tijdelijk hun job verloren en het al wat moeilijker hadden, hebben het nu extra moeilijk. Uit cijfers blijkt ook dat het aantal mensen dat aanklopt bij de voedselbanken met zo een 30% gestegen is. De voedselprijzen zijn ook gestegen.” 

Ook dit jaar wil Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant dit onder de aandacht brengen. Daarom organiseren ze in samenwerking met de Stad Leuven, de Leuvense buurtwerkingen, Buurtwerk ‘t Lampeke, De Ruimtevaart, Arktos, en de Sociale Kruidenier voor de tweede maal een solidaire frietjestoer langs de Leuvense buurtwerkingen. “Misschien zijn frietjes niet het meest gezonde, maar de actie is eerder ludiek om bepaalde zaken, zoals armoede, onder de aandacht te brengen. Iedereen is welkom”, aldus Xenia Langen.

Hal 5 in Kessel-Lo

Meest gelezen