Foto MODUL'AIR

Gent krijgt eerste officiële openlucht danstestevent in Flanders Expo: "We testen ook de volledig gevaccineerden"

Met MODUL'AIR heeft de provicie Oost-Vlaanderen op zondag 25 juli haar allereerste coronaveilige dans-testevent te pakken in Gent. Het evenement gaat door in Flanders Expo in open lucht. De organisatie wil aantonen dat veilig en gezond feesten mogelijk is, en zal extra testen op volledig gevaccineerden. "We willen iedere mogelijke besmetting zoveel als mogelijk uitsluiten", zegt organisator Gilles De Bruyne.

Het testevent, waar ook echt kan gedanst worden, vindt op 25 juli plaats in Flanders Expo. Tweeduizend bezoekers zullen er coronaveilig kunnen feesten en dansen.

Streng testen

"We gaan iets strenger testen dan federaal voorgeschreven om de maximale veiligheid te kunnen garanderen", verzekert organisator Gilles De Bruyne. "We gaan mensen vooraf testen, ook de volledig gevaccineerden, dus de mensen die tweemaal al een vaccinatie kregen. Zij gaan een sneltest moeten doen, om toch uit te sluiten dat die drager zijn van het virus en het toch nog zou kunnen overzetten."

Als een volledig gevaccineerde persoon een virale waarde zou hebben, dan gaat dat onmiddellijk gevonden worden met een snelle antigeentest

Organisator Gilles De Bruyne

Het testen tijdens het evenement gebeurt in samenwerking met het UZ Gent, het universitair ziekenhuis van Gent. "De testen zijn snelle antigeentesten. Die zoeken dan "bestanddelen" die niet in vaccins kunnen gevonden worden. Dus als een gevaccineerde persoon toch nog een virale waarde heeft, wordt dat gevonden. Dat maakt het een pak veiliger."

Bezoekers moeten een coroncertificaat op zak hebben: "We scannen de QR-code van de app bij de volledig gevaccineerden, of mensen tonen een negatieve PCR-test dat 72 uur geldig is of een herstelcertificaat. Maar we onderwerpen dus vooral de volledig gevaccineerden toch nog aan een sneltest ter plaatse", zegt De Bruyne.

Het kan wél

"Onze sector is op slot gegaan sinds maart 2020. Na een jaar dacht ik: het is genoeg geweest en vroeg ik mij af of het toch kan. Samen met de stad Gent zijn we gaan kijken of er opties waren. Dit testevent is de meest voor de hand liggende mogelijkheid", zegt De Bruyne. "We willen naar de toekomst toe ook een deel van de oplossing zijn op deze manier. We geloven niet in dergelijke evenementen met bubbels. Daar staat onze sector niet voor."

We willen naar de toekomst toe mee een deel van de oplossing zijn
Organisator Gilles De Bruyne

Onder de noemer MODUL'AIR is het de bedoeling dat mensen telkens op zondag naar een open air kunnen komen, naar een openlucht evenement dus, ook na het testevenement. En ook wanneer de coronamaatregelen losser zijn en, naar de toekomst toe, zelfs vervallen. Er zal, zoals bij een gewoon evenement, alcohol geserveerd worden, maar: "Er zullen genoeg veiligheidsmensen rondlopen omdat we beseffen dat er hier en daar onverantwoord gedrag zou kunnen voorkomen door alcoholgebruik."

MODUL'AIR is een benaming voor de twee organisaties ABSTRKT en Moonday. Het evenement kan doorgaan met de steun van het Knaldrangfonds van de stad Gent. Samen organiseren zij tijdens de zomermaanden de reeks open airs tussen de hallen van Flanders Expo. 

Het coronaveilige evenement op 25 juli is de eerste van de reeks. Het dansen zal gebeuren tussen 12.30 en 22.00, geen voor de hand liggende uren om te dansen. "Maar de sfeer zal er goed inzitten", verzekert De Bruyne. 

Meest gelezen