Archieffoto

"Waterbom" valt op provincie Luik, weerman Frank Deboosere: "Veel te veel water op te korte tijd"

Sinds gisterennamiddag is het in het oosten van het land heel fel en veel aan het regenen en dat zal zeker nog duren tot morgenavond. Weerman Frank Deboosere noemt het een "waterbom". "We spreken daarover als er op relatief korte tijd heel veel neerslag valt." Waar komt dit fenomeen plots vandaan?

Vandaag en morgen is het in het oosten en het zuiden van het land alle hens aan dek om de wateroverlast in te dijken. "De provincie Luik heeft de volle laag gekregen, maar ook in de provincies Limburg, Namen en Luxemburg blijft het maar regenen", zegt Frank Deboosere.

"In de provincie Luik gaat het om meer dan 100 liter water per vierkante meter in 24 uur tijd. Dat is veel te veel op te korte tijd. We spreken dan van een waterbom." 

In de provincie Luik is vandaag en morgen code rood van kracht. Dat betekent dat er al veel wateroverlast is en dat er nog meer regen op komst is. "Code rood is uiterst zeldzaam." 

De hoeveelheid neerslag die in het oosten van het land valt, is uitzonderlijk. Dat zegt ook meteoroloog Jolien Van Opdenbosch.

Hoogtedepressie

Hoe komt het dat er boven het oosten van het land maar regen blijft vallen? "Normaal gesproken zien we regenzones altijd vrij vlot doorschuiven van west naar oost, maar de laatste weken is er erg weinig circulatie in de atmosfeer, waardoor alles wat geblokkeerd zit."

"Ons weer wordt nu al een tijdje bepaald door een hoogtedepressie met kern boven Duitsland. De lucht is op enkele kilometers hoogte gevuld met heel koude lucht en dat triggert felle regenbuien. Die depressie blijft voorlopig ter plaatse rondtollen. Daardoor wordt er keer op keer nieuwe regen aangemaakt die op dezelfde plaats blijft vallen."

"Het westen van ons land valt buiten de invloedsfeer van die depressie, vandaar dat er daar veel minder wateroverlast is."

BEKIJK: Frank Deboosere legt uit wat een waterbom is:

Videospeler inladen...

Beterschap op komst

Hoe het komt dat die depressie daar blijft hangen, is volgens Frank Deboosere de vraag van 1 miljoen. Maar er is beterschap op komst. "Voor de volgende dagen zien we dat het hogedrukgebied van de Azoren al is doorgeschoven richting Ierland. Vanuit het westen gaan die hogedrukinvloeden ervoor zorgen dat de neerslag geleidelijk aan uit gaat drogen. De laatste buien gaan in de loop van vrijdag het uiterste oosten van het land verlaten." 

Vanaf vrijdag wordt het stilaan droog en gaan de temperaturen richting 22 graden. Ook zaterdag en zondag droog en opklaringen. "Omdat we nog steeds onder invloed staan van noordelijke luchtstromen wordt het niet echt heel warm. Maar maxima van 23 à 24 graden is voor veel mensen al het betere zomerse weer. Op maandag kan het zelfs al 26 graden worden."

Kans op hittegolf kleiner

Doordat het nu zoveel geregend heeft, is de kans kleiner dat we deze zomer nog een hittegolf krijgen. De zon zal nu immers een deel van haar energie nodig hebben om het water te verdampen, waardoor de temperaturen minder snel zullen oplopen. "De afgelopen zomers was het vaak droog. Toen kon alle energie van de zon gebruikt worden om de temperatuur te doen stijgen. Er moest geen water meer verdampt worden in de bodem, want die was kurkdroog." 

"Als de zon de komende weken volop begint te schijnen, gaat een deel van de energie die in het zonlicht zit, gebruikt worden om de boel weer droger te maken. Maar zeg nooit nooit. Eind augustus zullen we hiervan de balans kunnen opmaken."

Bekijk hier het weerbericht van vandaag om 19.30 uur:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen