Inwoners Machelen vrezen kerosineneerslag in tuin: milieudienst start onderzoek

Inwoners van Machelen vinden de afgelopen dagen een rode neerslag in hun tuin. Volgens sommigen gaat het om restanten van kerosine uit overvliegende vliegtuigen. De gemeente is met een onderzoek gestart. 

De vakantie is begonnen en op Brussels Airport vliegen, na een minder drukke periode door corona, de vliegtuigen opnieuw af en aan. En dat merken ook de inwoners van Machelen op. Zij ondervinden niet alleen meer lawaaihinder in hun tuinen treffen ze ook een rode neerslag aan. Sommige buurtbewoners denken dat het om kerosineneerslag gaat. Dat vertellen ze in Het Laatste Nieuws. De gemeente Machelen is alvast met een onderzoek gestart.

De milieudienst van de gemeente gaat dit onderzoeken. Het zou kunnen dat de rode stof kerosine van vliegtuigen is

Magda Geeroms, schepen van Milieu Machelen (N-VA)

"Nu het drukker wordt op Brussels Airpot horen we opnieuw meer klachten van onze inwoners", vertelt schepen van Milieu, Magda Geeroms (N-VA). "Die klachten gaan over extra geluidsoverlast, maar ook over een rode neerslag in de tuinen. Wij vermoeden inderdaad dat het gaat om kerosine. Het is toch best opvallend dat er meer klachten zijn nu het vliegverkeer heropgestart is.  Ik laat de milieudienst dit dan ook onderzoeken."

Vliegroutes

De mogelijke kerosineneerslag en de geluidsoverlast wakkeren natuurlijk ook de discussie over de vele vliegtuigroutes boven Vlaanderen opnieuw aan. "In het Brussels Gewest liggen de normen wat het geluid van vliegtuigen betreft, veel lager dan in Vlaanderen. Daardoor wordt er amper over Brussel, maar vooral boven de noordrand gevlogen", zegt schepen Geeroms. "Wat ervoor zorgt dat vliegtuigen sneller moeten opstijgen en draaien, waardoor er meer kerosine geloosd wordt. Dit kan niet blijven duren. Het kan niet zijn dat het Brussels Gewest geniet van de tewerkstelling die de luchthaven voor de Brusselaars meebrengt, terwijl ze de lasten niet willen dragen."

Meest gelezen