Foto Natuurpunt-Radio 2

Allereerste ooievaarskuiken sinds lange tijd geboren in Mespelare en het heet "Mespelken"

Het is heel lang geleden, maar er is nog eens een ooievaarskuiken geboren in de natuurvallei Beneden-Dender, dat is een natuurgebied dat zich uitstrekt over Aalst, Dendermonde en Lebbeke. Het kuiken "Mespelken" is de enige dat uit een nest van drie eieren is gekomen. De ouders zijn twee jonge ooievaars van amper twee jaar oud.

Een koppel broedende ooievaars kan je al langer zien in het Zwin of Planckendael, maar de vogels hebben nu ook de natuurvallei Beneden-Dender in Mespelare ontdekt.  In dat natuurgebied in Dendermonde is er voor het eerst sinds lange tijd een jong koppel ooievaars, van elk net twee jaar oud. Het koppel heeft drie eieren gelegd, waarvan er maar één is uitgekomen, de andere twee waren niet bevrucht. Natuurpunt volgt het nest op met een drone. 

Oud reigersnest

De ooievaars vonden een thuis voor het "gezin" in een oud reigersnest, zegt Daan Stemgée van Natuurpunt. "Hier woont al een 15-tal jaar een kolonie van blauwe reigers, ongeveer 25 koppels." Natuurpunt probeert al meer dan 10 jaar lang ooievaars aan te trekken. In 2008 werd een allereerste ooievaarspaal gezet samen met de stad Aalst: "Daar hebben ooievaars nooit op willen broeden."

We vermoeden dat een van de ooievaars een nakomeling is van een ouder koppel dat in Berlare zit
Daan Stemgée van Natuurpunt

Een van de twee ooievaars van het koppel in Mespelare is waarschijnlijk een nakomeling van een ouder koppel ooievaars dat aan het Donkmeer in Berlare zit, denkt Stemgée van Natuurpunt: "We vermoeden het omdat die ooievaar op dezelfde plaats voedsel gaat zoeken, zoals zijn ouders, bij buurtbewoners."

Lees verder onder de foto van het koppel ooievaars.

Foto Natuurpunt-Radio 2

Eerste koppel ooievaars

Het jonge ooievaarskoppel is ongeveer 2 jaar oud en zijn voorlopig de enigen in het natuurgebied. Een van de twee vogels is geringd en geboren in de buurt van Utrecht, weet Natuurpunt: "We weten zeker dat die maar twee jaar oud is. De jonge leeftijd kan de reden zijn waarom maar 1 van de drie eieren is uitgekomen. De andere twee eieren bleken niet bevrucht te zijn. Het jonge koppel moet nog veel leren", lacht Stemgée.

Veel sparren hier zijn dood door de letterzetter, een schorskever. We gaan nestpalen in de plaats zetten
Daan Stemgée van Natuurpunt

Het nest waar de ooievaars nu zitten zal jammer genoeg moeten verdwijnen, want de boom eronder is dood. "We gaan de boom in het najaar omzagen omdat het een dode spar is. Die spar is aangetast door de letterzetter, een schorskever." Dat is ook de reden dat het ooievaarsjong voorlopig ongeringd blijft, het is te gevaarlijk om nu een hoogtewerker te plaatsen om dat te doen.

De boom waar het ooievaarsgezin zit, is niet de enige die zal geveld worden, er zijn nog dode sparren in het natuurgebied die weg moeten omdat het gevaarlijk is voor vogelnesten. "Er zijn al meerdere nesten van blauwe reigers ingezakt door de dode bomen. We zullen nestpalen in de plaats zetten", zegt Stemgée.

Schepen van natuur Lien Verwaeren (CD&V) is meter van het ooievaarskuiken. "Ik ben zeer vereerd", zegt Verwaeren. "En het is uniek omdat het zo lang geleden is dat er hier nog een ooievaarsei is uitgekomen."

kasto80

Meest gelezen