Kampen stopgezet door wateroverlast: Scouts Harelbeke en KSA Kuurne keren terug naar huis

Door de aanhoudende regen kampen de Ardennen en delen van provinicie Limburg met wateroverlast. Verschillende kampen van jeugdbewegingen worden er stopgezet. Ook de scouts uit Harelbeke, die op kamp waren in de buurt van Couvin in Namen en de KSA Leiezonen uit Kuurne zetten hun kamp stop.

Het regent onophoudelijk in de Ardennen. Verschillende kampen zijn geëvacueerd. Onder andere ook de scouts van Harelbeke. De ouders worden opgebeld om hun kinderen te gaan halen. Hun kampplaats in Dourbes, in de provincie Namen, is sinds afgelopen nacht "een zee van water", zegt leider Alexander Castel. "Wij zijn vanmorgen wakker geworden door het water dus we hebben direct beslist om te evacueren. De laagste tenten stonden toen al 10 cm onder water."

De leden waren op tijd weg met hun bagage, maar de tenten staan er nog. "We hebben alle leden op tijd geëvacueerd naar het dorp. Ze hebben nog elk hun eigen rugzak mee, dat hebben we kunnen redden. Ons materiaal, de palen en tenten staan wel nog op het kampterrein en zijn wat aan het wegspoelen."

Bekijk hieronder beelden van de wateroverlast:

Videospeler inladen...

KSA Leiezonen Kuurne

Ook de KSA Leiezonen gaan naar huis. Zij zaten vlak naast de Ourthe in Durbuy en zagen die zienderogen stijgen. "Om de 5 minuten staat ie opmerkelijk hoger. Ondertussen staat ook het jaagpad al blank." De leiding zocht in de buurt nog een zaal om de leden te slapen te leggen, maar Kuurne heeft dan toch beslist om de groep naar huis te halen. "Er zijn mensen onderweg om ons te komen halen. We zijn hier aan een sneltempo bezig met de opkuis zodat we op tijd bovenop de berg geraken.

Gelukkig zaten ze al bijna op het einde van hun kamp. "We hebben geluk dat het de voorlaatste dag is. Over het algemeen viel het weer goed mee. Het zag er heel slecht uit voor we vertrokken, maar het is eigenlijk pas gisteravond echt zo beginnen regenen."

Meest gelezen