Radio 2

Kortrijk heeft 1.500 sneltesten klaar voor leiding én leden van vertrekkende jeugdgroepen

Kortrijk heeft 1.500 coronasneltesten klaar staan om leden, leiders en begeleiders preventief te testen op corona voor ze op zomerkamp vertrekken. “Niemand wil het hoogtepunt van het werkingsjaar in het water zien vallen”, vertelt schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn (Vooruit). “Dit is een haalbare, gratis ondersteuning voor onze jeugd om het beste te maken van hun zomerkamp”. 

In Kortrijk zijn er nog veertien groepen die op het punt staan om tussen 15 juli en 21 augustus op kamp te vertrekken. Het gaat om groepen van verschillende jeugdbewegingen uit Kortrijk en de deelgemeenten. Zorg Kortrijk, het publieke zorgbedrijf van Kortrijk, stelt haar personeel en de woonzorgcentra van de stad in Kortrijk, Bellegem, Aalbeke en Bissegem ter beschikking om de sneltesten vlot te laten verlopen. “Dat gebeurt op een deskundige manier door het medisch personeel van Zorg Kortrijk”, zegt Philippe De Coene (Vooruit), schepen van Zorg. “Zo’n test wordt sterk aangeraden, maar is anderzijds financieel en organisatorisch een moeilijk haalbare kaart voor een jeugdbeweging. Maar op deze manier krijgen we het in Kortrijk toch voor mekaar.”

Bezorgdheid wegwerken

De voorbije week kwamen er heel wat vragen binnen van bezorgde ouders en leiders nadat een aantal kampen werden stopgezet en geannuleerd door een covid-besmetting. Iedereen preventief testen voor het vertrek is voor een jeugdbeweging op financieel, zorgkundig en logistiek vlak niet haalbaar. Kortrijk is de eerste stad in West-Vlaanderen die de jongeren op zo’n grote schaal te hulp schiet. “Voor ons is het echt belangrijk dat we een paar dagen voor we op kamp vertrekken zekerheid inbouwen dat niemand besmet is en dat iedereen mee kan”, klonk het bij de gidsen van de Scouts Groeninge. Zij kwamen vandaag als eerste groep aan de beurt voor een collectieve sneltest. 

Snelle service

Met de snelle antigeentesten heb je al na een kwartier een resultaat dat 90 % zekerheid biedt. En dat alle leden, van jong tot oud, en de logistieke begeleiders zoals de leden van de kookploeg, zo’n testen kunnen ondergaan, is een groot voordeel. De prijs, die normaal zo’n 10 € per test bedraagt, wordt betaald door Kortrijk. 

Test geen waarborg voor succes

De sneltesten zijn geen waarborg voor een geslaagd kamp. “We moeten eerlijk zijn, er zit een foutenmarge op van 10 procent. En met de zware regenval die we de komende dagen nog te verwerken krijgen, kan het best zijn dat kampen worden afgebroken om een andere reden dan coronabesmettingen. De berichten van wateroverlast en -ellende sijpelen binnen. Een probleem dat we niet kunnen oplossen, zelfs al zouden we zwemvesten voorzien. Maar met deze maatregel kunnen we alvast een deel van de heersende bezorgdheid wegwerken", aldus schepen Herrewyn. 

Meest gelezen