Liveblog - Weerman Deboosere over wateroverlast: "Ziet er niet zo goed uit, pas vrijdag droger in oosten van het land"

In de provincies Luxemburg, Luik en Namen is het provinciaal rampenplan van kracht. De centra van Theux en Spa staan onder water. In Chaudfontaine worden zo'n 1.700 mensen geëvacueerd als gevolg van het noodweer. In Moelingen (een deelgemeente van Voeren in Limburg) treedt de rivier Berwijn buiten haar oevers en wordt er ook gevreesd voor dijkbreuken. De waterellende zal niet snel voorbij zijn, want vannacht én morgen wordt nog veel regen voorspeld. Herlees de updates in deze liveblog.

OPROEP

Ben je in de provincies Luik, Luxemburg, Namen of Limburg waar er veel regen valt/gevallen is: jouw foto's en beelden zijn welkom via oproep@vrtnws.be. Vermeld dan ook je locatie. Bedankt! 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Gitte Van Hoyweghen in gietende regen in Moelingen: "Waterpeil zal zeker niet zakken voor morgenmiddag"

In Moelingen is het opnieuw hevig beginnen regenen en er wordt verwacht dat het waterpeil er zeker niet voor morgenmiddag zal dalen. "De brandweer is hier langsgegaan bij 140 huizen die het ergst bedreigd zijn. Op sommige plekken staat het water er anderhalve meter hoog. Dat wil zeggen dat ook zekeringskasten onder water dreigen te lopen. Dan kan stroomonderbrekingen veroorzaken. Ze willen vermijden dat mensen zonder stroom komen te zitten", zegt Gitte Van Hoyweghen.

De brandweer gaat langs met bootjes in die huizen om de mensen te vragen hun huis te verlaten. "Heel wat mensen willen dat niet. Ze willen in hun huizen blijven en dat mogen ze ook. De brandweer vraagt dan wel dat ze dat melden, zodat de brandweer weet wie in veiligheid is en wie niet."

22 mensen zijn geëvacueerd en andere mensen zijn hun heil gaan zoeken bij vrienden. "De mensen kijken met een heel bang hart naar de situatie. Op dit ogenblik lijkt het waterpeil iets te dalen, maar er komt sowieso een nieuwe opstoot. Al het water van het land van Herve moet nog hierheen komen. Er wordt verwacht dat het waterpeil zeker niet zal zakken voor morgenmiddag, integendeel."

Videospeler inladen...

"De nooddijken hebben het begeven", bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Frank Deboosere: "Het ziet er niet zo goed uit, pas vrijdag wordt het droog in het oosten van het land"

"Op sommige plaatsen in de provincie Luik is meer dan honderd liter water per vierkante meter gevallen op 24 uur tijd. Dat is veel te veel. Daar kan niets tegenop en het is nog niet gedaan. Ook Namen, Limburg en Luxemburg zullen nog de volle laag krijgen. Vannacht verwachten we nog eens twintig tot dertig liter water per vierkante meter extra. Morgen nog meer van dat", waarschuwt weerman Frank Deboosere:

Videospeler inladen...

Bekijk het meest recente weerbericht met Frank Deboosere hier:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

BEKIJK - "Het is met een bang hart afwachten hoe de situatie evolueert"

Onze reporters hebben in "Het journaal" van 19 uur een stand van zaken gegeven vanuit  Spa, Theux en Moelingen. "Het goede nieuws is dat sinds een uurtje in Spa het water met twintig centimeter gezakt is. Dat is niet onaanzienklijk", stelt Saskia De Schutter vast in Spa.

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over de wateroverlast in Spa uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Déborah Votquenne in Theux: "Het Rode Kruis, de politie, de brandweer, de civiele bescherming, het is hier alle hens aan dek om te zorgen dat iedereen die geëvacueerd moet worden, kan worden geëvacueerd."

Videospeler inladen...

Bekijk het verslag over de wateroverlast in de provincie Luxemburg hier:

Videospeler inladen...

In Moelingen in Limburg vrezen de inwoners dat de dijken het zullen begeven. "De dijk wordt verhoogd, maar het water staat tot aan de rand. Het is met een bang hart afwachten hoe de situatie evolueert. Er wordt verwacht dat het water nog zal stijgen", stelt Gitte Van Hoyweghen vast.

Bekijk het verslag over de wateroverlast in Voeren hier:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Civiele Bescherming op verschillende plaatsen actief

De twee eenheden van de Civiele Bescherming, gebaseerd in Crisnée (Luik) en Brasschaat (Antwerpen), hebben hun operationeel personeel gemobiliseerd en vrijwilligers opgeroepen wegens de overstromingen. De federale hulpdienst helpt onder meer met pompen, het versterken van dijken en het redden van mensen.

Als gevolg van de hevige regenval is er op verschillende plaatsen in België wateroverlast. In de provincies Luik, Namen en Luxemburg is wegens de overstromingen de provinciale fase van het rampenplan afgekondigd. "De Civiele Bescherming neemt deel aan de vergaderingen van de provinciale crisiscellen om de interventie van de hulpdiensten zo goed mogelijk te organiseren", laat de dienst weten.

Momenteel helpen teams van de Civiele Bescherming met modderpompen in Mol (Antwerpen), het dichten van een dijk in Chaudfontaine (Luik) en het vullen van zandzakken in Hasselt (Limburg). Een zogenaamd FRUB-team (Flood Rescue Using Boats) is ingezet om mensen te redden in overstroomde gebieden in Theux (Luik).

Maas dreigt donderdag uit oevers te treden bij Luik

Door de hevige regenval en het hoge waterpeil ter hoogte van de stuwdam van Monsin, kan de Maas donderdagnamiddag overstromen. Daarvoor hebben de gouverneur van de provincie en de burgemeester van de stad Luik woensdagavond gewaarschuwd.

Waarnemend gouverneur Catherine Delcourt en burgemeester Willy Demeyer roepen inwoners en handelaars in de wijken langs de Maas (het centrum van de stad, Coronmeuse en Saint-Léonard) om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het gaat onder meer om het leegmaken van kelders en het waterdicht maken van kelderramen en het voorzien in materiaal voor ophogingen.

Daarnaast brengen ze de algemene aanbevelingen bij overstromingen in herinnering, zoals het contacteren van 1722 bij overlast en 112 wanneer een mensenleven in gevaar is, het naar boven brengen van waardevolle objecten en het afsluiten van de elektriciteit, het gas en het water wanneer nodig.

Meer dan 200 interventies voor brandweer van Luik

 

LUIK 14/07 (BELGA) = De brandweer van de provincie Luik is woensdag tot 20.45 uur meer dan 200 keer moeten uitrukken wegens het noodweer. "Aangezien de Vesder buiten zijn oevers is getreden, kunnen we bepaalde gebieden niet meer bereiken met gemotoriseerde voertuigen. We zijn niet goed uitgerust en het leger is aanwezig met vrachtwagens. Er zijn geen gewonden", klinkt het.

De situatie lijkt niet te verbeteren. De gemeente Chaufondtaine heeft een deel van haar bewoners moeten evacueren. Het gaat om 1.300 tot mogelijk 1.700 mensen. Bovendien zal niet iedereen geholpen kunnen worden. "De evacuatie van de getroffen gebieden is zeer gecompliceerd, aangezien de gebieden niet toegankelijk zijn. We vragen de mensen dan ook om hun toevlucht te zoeken tot de bovenverdiepingen van hun huizen en thuis te blijven totdat het water zakt", zegt burgemeester Daniel Bacquelaine.

Ook in de gemeente Trooz is de toestand zorgwekkend. "De Vesder is uit zijn oevers getreden en stroomt over de wegen", zegt burgemeester  Fabien Beltran. Ook hier heeft de brandweer niet voldoende middelen en is het leger inschakeld. Dat zou ondertussen gearriveerd zijn met twee boten en verschillende vrachtwagens. "Zij zullen de momenteel ontoegankelijke gebieden kunnen bereiken en de honderden mensen naar het centrum in Beyne-Heusay vervoeren", verklaart de burgemeester.

In de reddingszone Hemeco wordt de brandweer overstelpt met oproepen over overstromingen in Clavier, Anthisnes en Ferrières. Op woensdagavond waren er al meer dan honderd interventies uitgevoerd. In Ferrières zijn dan weer een honderdtal leden van de scouts van het domein van Palogne geëvacueerd.

KMI kondigt code rood af voor Luik, code oranje in verschillende andere provincies

Het KMI kondigt de code rood af voor de provincie Luik. Die geldt tot middernacht, daarna geldt code oranje tot donderdagochtend. Ook in andere provincies in ons land geldt code oranje tot dinsdagochtend en soms zelfs -namiddag. Enkel de kust, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen blijven gespaard.

Het zeer actief occlusiefront schuift geleidelijk westwaarts op. Dit veroorzaakt vooral in de (zuid)oostelijke landshelft nog steeds veel regen. Tot donderdag 20 uur verwacht het KMI een accumulatie van 20-50 mm in Luik, 20-40 mm in Luxemburg, 15-40 mm in Limburg, 5-50 mm in Antwerpen, 5-60 mm in Vlaams- en Waals-Brabant en 20-70 mm in Namen.

In Limburg en Luik krijgt het westen van beide provincies nu het meeste neerslag. In Antwerpen en de beide provincies Brabant is dit de oostelijke helft.

Onrust in Rendeux: Brandweer zoekt meisje van 15 jaar, ze zou in de Ourthe zijn gevallen

De brandweer van de gemeente Rendeux in de provincie Luxemburg bevestigt dat er een zoekactie is gestart naar een meisje van 15 jaar. Ze zou in de late namiddag in de Ourthe zijn gevallen. Het meisje was volgens verschillende Franstalige media op vakantie in een centrum in de buurt van de Ourthe in Marcourt, een deelgemeente van Rendeux. Meer informatie is voorlopig niet bekend.

Tientallen huizen onder water in Voeren

In Voeren staan woensdagavond tientallen huizen onder water door de aanhoudende regenval. Heel de gemeente kampt met wateroverlast doordat de rivieren de Berwijn en de Voer buiten hun oevers zijn getreden. Volgens de voorspellingen kan het waterpeil woensdagavond en -nacht nog stijgen.

In de gemeente Voeren staan tientallen woningen - intussen wellicht meer dan vijftig - onder water. In de dorpskern van Moelingen is de situatie zeer kritiek, maar ook in 's-Gravenvoeren en Sint-Martens-Voeren is er wateroverlast.

In Moelingen zijn op meerdere plaatsen de aangelegde dammen doorbroken. De dorpskern staat blank en is onbereikbaar. Pompen zal er niet mogelijk zijn zolang het waterpeil niet zakt. Dat zal naar schatting donderdagmiddag pas aan de orde zijn, ondersteund door grootdebietpompen van de civiele bescherming. Spoorlijn 40 staat volledig onder water en het treinverkeer werd stilgelegd.

Noodweer dwingt Scouts en Gidsen Vlaanderen 10 kampen definitief stop te zetten.

Door het noodweer in Wallonië heeft Scouts en Gidsen Vlaanderen vandaag 35 kampen moeten evacueren. In de meeste kampen zijn de jongeren en hun begeleiders na enige tijd kunnen terugkeren naar hun tenten. Tien 10 kampen zijn definitief stopgezet. “Voor de kinderen en jongeren was dit pijnlijk nieuws”, zegt woordvoerder Jan van Reusel. “Want ze hadden na een moeilijk jaar vol corona echt naar de kampen uitgekeken. Tegelijk zijn we opgelucht dat er geen slachtoffers zijn gevallen en dat de schade al bij al meevalt.”

Omdat het noodweer morgen aanhoudt, vreest Van Reusel dat er in sommige regio’s wel eens rampenplannen zouden kunnen worden afgekondigd. “Dat betekent dat er in gevarenzone’s geen nieuwe kampen mogen worden georganiseerd tot de situatie verbeterd is. Het is daarom belangrijk dat onze groepen voor vertrek de lokale overheden contacteren om in te schatten wat de risico’s zijn, en of het kamp wel kan doorgaan.”       

Meest gelezen