Muur Prinsenkasteel Grimbergen gedeeltelijk ingestort

Een deel van de muur van het Prinsenkasteel in Grimbergen is omgevallen. Oorzaak zijn de hevige regenbuien in juni. Het Prinsenkasteel is op dit moment grotendeels een ruïne, enkel de toren is nog toegankelijk voor het publiek. Grimbergen hoopt het kasteel zo snel mogelijk te restaureren. 

Het Prinsenkasteel in Grimbergen was vanaf de 14e eeuw de verblijfplaats van de Heren van Grimbergen. In de Tweede Wereldoorlog werd het dan weer gebruikt door het Duitse leger om munitie in op te slaan. Toen de geallieerden er binnenvielen hebben de Duitsers het kasteel in brand gestoken, zodat zij die wapens niet meer zouden kunnen gebruiken. Sindsdien is het kasteel een ruïne waarvan enkel nog één toren volledig intact is en toegankelijk is voor het publiek. 

Restauratie

Grimbergen speelt al langer met het idee om het kasteel te renoveren. Nu er opnieuw een stuk van de muur is omgevallen, wordt die renovatie dringend. "Het Prinsenkasteel is op dit moment een zeer bouwvallig stukje erfgoed", zegt schepen van Cultuur Philip Roosen (N-VA). "We gaan het kasteel niet helemaal heropbouwen, maar wat nog van de site overblijft, willen we restaureren, in een zo goed mogelijke staat behouden. Daarvoor is er een beheersplan opgesteld en dat moet nu zo snel mogelijk uitgevoerd worden. Maar dat uitrollen gebeurt niet van vandaag op morgen, het is ook wachten op subsidies. Al zullen we daar niet op wachten om te restaureren. Maar dat kan volgens mij ten vroegste binnen een jaar.  Dus is het intussen hopen dat er niet nog meer stukjes muur afbrokkelen door het slechte weer." 

Meest gelezen