Radio 2 - Nachtburgemeester Edmond Cocquyt en Geert Picquet

Nachtburgemeester hoopt dat stad laatste Gentse krantenkiosk laat staan: "Het lijkt of ze die dingen haten"

Nachtburgemeester Edmond Cocquyt heeft een oude Gentse krantenkiosk teruggeplaatst op het Walter De Buckplein, waar het vroeger altijd stond. De kiosk werd lange tijd gebruikt door VZW Trefpunt als jeneverstal tijdens de Gentse Feesten, maar zij hebben nu geen plaats meer voor de kiosk en lieten het daarom terugkeren naar zijn oorspronkelijke plaats. "Hopelijk laat de stad het nu staan, want het is de laatste kiosk", vertelt Cocquyt.

In Gent heeft de nachtburgemeester een historische krantenkiosk teruggezet op het Walter De Buckplein aan Sint-Jacobs. De kiosk was al een hele tijd in bezit van VZW Trefpunt, die ze jarenlang gebruikt heeft als jeneverstalletje tijdens de Gentse Feesten. De VZW heeft er nu geen plaats meer voor en daarom werd de kiosk dan maar teruggezet op zijn originele plek. "Hier stond het uiteindelijk al sinds de jaren 80", zegt nachtburgemeester Edmond Cocquyt.

Die kiosk is onderdeel van het Gentse straatbeeld, dus laat het alsjeblieft staan

Nachtburgemeester Edmond Coycquyt

Het is onduidelijk wie precies eigenaar is van de kiosk, de stad of Trefpunt. "We hebben die kiosk altijd bij ons opgeslagen, maar die is eigenlijk onderdeel van het Gentse straatbeeld. Daarom vragen wij aan het Gentse stadsbestuur: laat die kiosk alsjeblieft staan."

Laatste krantenkiosk

"Het lijkt wel alsof de stad kiosken haat en er met een voorhamer tegen wil slaan", windt Cocquyt zich op. "De laatste jaren zijn bijna alle kiosken in Gent verdwenen. Vorig jaar is de blauwe kiosk van de Kouter ook al verdwenen, die staat nu ergens in de tuin van iemand. Laten we die dingen toch behouden, want ze zijn prachtig."

Het Gentse schepencollege beraadt zich morgen over wat nu met de kiosk moet gebeuren. "Volgens de politie is er geen vergunning voor, maar we zetten toch gewoon iets terug op de plaats waar het altijd al stond? Dan vraag ik mij af in hoeverre daarvoor een vergunning nodig is", klinkt het nog bij Cocquyt.

Meest gelezen