Janneke Kennis van het Oorlogsmuseum bij de brokstukken van het neergestorte vliegtuig.
Radio 2

Bommenwerper die tijdens WO II neerstortte in Glabbeek vanaf nu te bezichtigen in Nederlands oorlogsmuseum

In het Oorlogsmuseum in het Nederlandse Overloon opent vandaag een gloednieuw Lancaster paviljoen. Pronkstuk van de nieuwe museumhal is een Britse Lancaster NN775 bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte in Glabbeek. Vijf jaar geleden werden de brokstukken daar opgegraven en later in Nederland weer bij elkaar gepuzzeld.

Het toestel was 31 meter breed en 21 meter lang. Het is ook in die omvang dat je de restanten te zien krijgt, in een indrukwekkende tentoonstelling. De brokstukken min of meer op hun oorspronkelijke plaats krijgen, was een heel puzzelwerk voor de medewerkers van het museum. "Sommige brokstukken kan je nog onderscheiden, zoals de wielen. Eén van de propellers ontbreekt in onze puzzel, maar dat komt omdat die op het monument voor de slachtoffers staat in Glabbeek", vertelt Janneke Kennis van het Oorlogsmuseum Overloon. 

De gemeente Glabbeek en het museum hebben hetzelfde doel: de geschiedenis levend houden

Janneke Kennis, Oorlogsmuseum Overloon

Het museum werkt momenteel aan een app waarmee je het oorspronkelijke vliegtuig in zijn volledigheid te zien zal krijgen. Bezoekers kunnen voortaan ook kennismaken met de mannen die in het toestel zaten op het moment dat het neerstortte in Glabbeek. "We willen aan een groot publiek laten zien wat deze jonge mannen hebben opgeofferd voor onze vrijheid. Dat mogen we nooit vergeten. We vinden het dan ook heel belangrijk dat hun namen en gezichten een plekje krijgen bij de Lancaster."

Op 5 maart 1945 stortte de Lancaster bommenwerper van de Britten neer in een weide in Bunsbeek bij Glabbeek. Het vliegtuig was toen op de terugweg van het Duitse Gelsenkirchen waar het een aanval had uitgevoerd. De bommenwerper werd geraakt door Duits afweergeschut en stortte daarna meters diep neer in de Glabbeekse grond. Zeven inzittenden kwamen daarbij om het leven. Bij de opgravingen in 2016 werden de lichamen van drie bemanningsleden geborgen. Ze liggen begraven op de Engelse begraafplaats in Leuven.

Eeuwige bruikleen

Veel onderdelen, zoals de propellers, de cockpit en de wielen, werden in 2016 opgegraven in Glabbeek. "De gemeente Glabbeek heeft ons het toestel in eeuwige bruikleen gegeven om het te tonen aan het publiek. Het is een mooie samenwerking omdat we hetzelfde doel voor ogen hebben: de geschiedenis levend houden en dat verhaal blijven vertellen", vindt Kennis. "Misschien kunnen Nederlanders binnenkort ook eens Glabbeek of Leuven bezoeken. Want verschillende bemanningsleden liggen daar intussen begraven."

Alle info vind je op de website van het Oorlogsmuseum Overloon.

Radio 2

Meest gelezen