Radio 2

Oorlogsverzamelaar Johan (66) mist zijn munitiecollectie: "DOVO heeft alles afgepakt"

Johan Jonckheere (66) uit Vladslo bij Diksmuide moest vorige maand zijn indrukwekkende collectie aan munitie afgeven aan ontmijningsdienst DOVO. Nog steeds heeft hij die collectie niet teruggekregen en dat valt hem zwaar: "Elke dag heb ik verdriet door het verlies van mijn collectie". Buurtbewoners zouden de politie getipt hebben over gevaarlijk oorlogstuig. Het onderzoek loopt nog.

De 66-jarige Johan Jonckheere uit Vladslo bij Diksmuide heeft een bijzondere oorlogsverzameling. Of beter gezegd "had" een bijzondere verzameling. Vorige maand moest hij zijn collectie oorlogsmunitie afgeven aan DOVO. Buurtbewoners zouden de politie getipt hebben dat er gevaarlijk materiaal tussen zat, waarop de Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen (DOVO) alles meenam voor onderzoek. Op 7 juni werden maar liefst twee vrachtwagens volgeladen. Samen goed voor honderden kilo’s aan munitie.

Jonckheere hoopt dat hij zijn collectie snel terugkrijgt. Er is geen enkel risico aan zijn collectie verbonden, zegt hij. "Alles maar dan ook alles is onschadelijk gemaakt. Alle ontstekingen waren weg, alle poeder verdwenen. Dat kon meteen ter plaatse gecontroleerd worden, maar dat wou DOVO niet. Onbegrijpelijk. Denk je nu echt dat ik het risico zou nemen om mijn huis de lucht in te laten vliegen?"

Groot gemis

De oorlogsverzamelaar heeft het moeilijk in zijn huis zonder de collectie. Hij voelt de afwezigheid. “Ik kan niet naar mijn 3 kamers en zolderkamer gaan kijken. Die lege aanblik, dat kan ik niet aan. DOVO heeft alles afgepakt. Krijg ik het nog terug? En in welke staat? Vol krassen en builen?"

Aan mijn voordeur stond een Engelse 15 inch granaat van 800 kilo
Johan Jonckheere, oorlogsverzamelaar

Collectie al jaren in bezit

Johan begrijpt dat de wapenwetgeving veel strenger is dan vroeger, maar vertelt dat hij veel tuigen al járen heeft. "Vroeger was het zoveel makkelijker. Ik trok naar grote wapenbeurzen zoals in Waver samen met 2 rijkswachters. Zij gaven me tips op welke standen ik het best materiaal kon kopen. Gedurende al die jaren gaf ik 15 miljoen Belgische frank uit aan mijn collectie."

Granaat van 800 kilo

25 jaar geleden kocht hij zijn eerste projectiel. Ondertussen is de collectie enorm uitgebreid: van wapens en munitie, tot helmen, kostuums, handschriften en een granaat van 800 kilo. "Mijn 3 kamers en zolderkamer stonden vol met projectielen en munitie. In mijn woonkamer stond zelfs een Dikke Bertha, granaat en aan mijn voordeur een Engelse 15 inch van 800 kilo. Ik heb die gekocht in Westrozebeke en binnen gebracht met een kraantje", vertelt Jonckheere trots.

Het parket liet weten dat het onderzoek naar de wapens nog steeds loopt.  

Meest gelezen