Paus Franciscus is terug thuis in Vaticaan na tien dagen ziekenhuis

Paus Franciscus is ontslagen uit het ziekenhuis en is terug thuis in het Vaticaan. De paus onderging tien dagen geleden een darmoperatie. Hij moet nog tot september rust in acht nemen, daarna zou hij al enkele reizen hebben gepland.

De paus werd deze voormiddag opgehaald aan het Gemelli-ziekenhuis in Rome, waar hij tien dagen geleden werd geopereerd. 

Op weg naar zijn appartement in het Vaticaan stopte hij in de basiliek van Santa Maria Maggiore om er te bidden bij een beeltenis van de madonna. De paus houdt daar ook altijd halt na een buitenlandse reis.  Ditmaal "uitte hij er zijn dankbaarheid over zijn succesvolle operatie en bad hij voor alle zieken, in het bijzonder voor de patiënten die hij ontmoette tijdens zijn verblijf in het Gemelli-ziekenhuis", luidt een mededeling van het Vaticaan.  

AFP or licensors

Paus Franciscus moet tot september thuis in het Vaticaan voort herstellen van zijn operatie, waarbij de helft van de dikke darm werd weggenomen. De paus leed aan zogenoemde symptomatische diverticulaire stenose, waarbij zich uitpuilingen vormen in de wand van de dikke darm. Die aandoening wordt beter snel aangepakt om erger (zoals darmperforaties) te voorkomen. Het was de eerste keer dat de 84-jarige Franciscus is opgenomen in een ziekenhuis, sinds hij in 2013 paus werd. 

Als hij voldoende hersteld is, staan er vanaf september al twee reizen gepland voor de paus. Van 12 tot 15 september bezoekt hij Hongarije en Slovakije. In november zou hij deelnemen aan de VN-Klimaatconferentie in de Schotse stad Glasgow.

Meest gelezen