Provincie Luik zwaarst getroffen door overstromingen: wegen afgesloten,  kelders en straten ondergelopen 

De provincie Luik is erg zwaar getroffen door de hevige regenval. De centra van de stad Spa en de gemeente Theux staan momenteel helemaal blank. Op sommige plaatsen is de elektriciteit uitgevallen. In Chaudfontaine worden 1.700 mensen geëvacueerd. Net zoals in de provincies Namen en Luxemburg is in Luik de provinciale fase van het rampenplan van kracht. In provincie Luik heeft het KMI ook code rood afgekondigd. 

Vandaag is er in de provincie Luik op bepaalde plaatsen tot 100 liter regen per vierkante meter gevallen. Verschillende rivieren hebben er ondertussen het alarmpeil bereikt, onder meer de Vesder, de Lomme en de L'Eau d'Heure. Op verschillende plaatsen zijn straten en kelders onder water gelopen. Het KMI heeft voor de provincie zelfs code rood afgekondigd en er is nu ook de provinciale fase van het rampenplan van kracht.

Een van de zwaarst getroffen plaatsen in Luik is de stad Spa. Daar staat momenteel het hele stadscentrum blank en is de elektriciteit op sommige plaatsen uitgevallen. Onze reporter Saskia De Schutter stond tijdens het middagjournaal pal in het centrum. "Het centrum bereiken, was op zich al een hele opdracht, want alles, maar dan ook alles in de omgeving staat blank", vertelt De Schutter. "Ik denk dat we er wel een uur over hebben gedaan om tot hier te raken."

Bekijk hier de live uit "Het journaal" met reporter Saskia De Schutter in Spa (lees daarna verder): 

Videospeler inladen...

Noodmaatregelen

"Sinds vanmorgen zijn rivieren als de Wayai uit hun bedding gestegen", laat de stad Spa weten in een persbericht. "Dat heeft enorme overstromingen veroorzaakt op ons grondgebied, ondanks de vele preventieve maatregelen en de investeringen die zijn gedaan om dit te voorkomen."

Ondertussen zijn er noodmaatregelen genomen om de wateroverlast aan te pakken. Zo zijn er interventieteams ingezet om mensen te evacueren. Hoeveel huizen ontruimd zijn is nog niet geweten. Daarnaast zijn er 50 kinderen van een sportkamp geëvacueerd. Intussen zijn er ook bedrijven aangesteld voor de schoonmaak en herstellingen. Alle wegen die naar het stadscentrum leiden, werden afgesloten voor verkeer, behalve voor hulpdiensten en interventieteams. 

Bekijk hier nog enkele beelden van de wateroverlast in het stadscentrum van Spa (lees daarna verder): 

Videospeler inladen...

Naburige gemeenten Theux en Jalhay

Ook de naburige gemeenten Jalhay en Theux zijn zwaar getroffen. Net zoals in Spa lijken de straten in Theux een rivier. De gouverneur van Luik raadt af om naar de regio te gaan, want veel wegen zijn afgesloten.

Terzake-journalist Débora Votquenne is momenteel in Theux: "De bewoners staan hier te kijken naar hun huizen die half onder water staan. Er worden nog zandzakjes geplaatst, maar voor veel van hen is dat veel te laat. Er worden ook mensen geëvacueerd, bijvoorbeeld met een tractor, want het is best onveilig om in die ondergelopen straten te wandelen. Met de auto kom je er gewoon niet meer door."

Ook zijn er auto's die ondersteboven wegstromen

Débora Votquenne, Terzake-journalist ter plaatse

Ondanks dat het slechte weer aangekondingd was, zijn heel wat bewoners van Theux verrast. "Een man vertelde dat hij zijn kinderen deze ochtend had afgezet bij de vakantieopvang. Iets daarna is het hevig beginnen te regenen, maar kon hij niet meer tot bij zijn kinderen. Die zijn dan in veiligheid gebracht via de opvang. De bewoners zijn echt in snelheid gepakt. Ik zag net vanop de brug in Theux een kleerkast voorbijkomen. Ook zijn er auto's die ondersteboven wegstromen", vertelt Votquenne. 

Bekijk hier beelden van het overspoelde centrum in Theux (lees daarna verder):

Videospeler inladen...

Bekijk hier ook beelden van hoe Camping Polleur in Theux is ondergelopen: "Dit is normaal geen rivier":

Videospeler inladen...

Sommige jeugdbewegingen die in de regio op kamp zijn, moeten geëvacueerd worden. Bekijk hier een filmpje van Chiro Koersel, kamp in Solwaster (Jalhay):

Videospeler inladen...

Evacuatie in Chaudfontaine

In Chaudfontaine zijn ze gestart met de evacuatie van de bewoners door het noodweer. Het gaat om ongeveer 1.350 woningen en zo'n 1.700 mensen.

Iets verderop in de gemeente Trooz is de situatie eveneens ernstig. De rivier de Vesder is er buiten zijn oevers getreden. "Het is catastrofaal", zegt burgemeester Fabien Beltran. "We hebben niet voldoende manschappen en hebben daarom de hulp van het leger ingeroepen."

Ook in Eupen, Limbourg en Baelen, ook provincie Luik, worden enkele huizen preventief ontruimd. Dat melden de hulpdiensten. 

Meest gelezen