Vlaming die zich op een nieuwe videodienst abonneert, doet dat meestal bovenop bestaande abonnementen

Maar 13 procent van de Vlamingen die het afgelopen jaar een nieuw videoabonnement nam, heeft daar een ander voor stopgezet, blijkt uit een onderzoek van de UGent. Disney+ en Netflix zijn de populairste keuzes van nieuwe abonnees.

Wie zich abonneert op Disney+ zegt daarvoor maar heel zelden zijn Netflix- of tv-abonnement op. Uit een nieuw onderzoek van de UGent blijkt namelijk dat 38 procent van de Vlamingen tussen 25 en 50 het afgelopen jaar een nieuw videoabonnement nam bovenop zijn bestaande abonnementen.

Dat bewijst dat er bij ons nog niet veel sprake is van subscription fatigue of abonnementenmoeheid: mensen die het aantal abonnementen dat ze hebben beu zijn, vooral omdat ze er te veel geld aan moeten uitgeven. Het gaat dan niet enkel om abonnementen voor video, maar ook bijvoorbeeld voor muziek of gaming. 

Bijna 10 procent van de Vlamingen abonneerde zich in 2020 op een of meer extra streamingabonnementen als direct gevolg van de lockdowns. Bekijk daarover deze reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Slechts 6 procent van de Vlaamse ondervraagden nam een nieuw videoabonnement en zegde in ruil daarvoor een ander abonnement op. In de meeste gevallen was dat dan het klassieke tv-abonnement.  Volgens de onderzoekers zitten we dus in een "stapel"-fase, waarin mensen meerdere abonnementen gaan combineren of opeenstapelen.

We zitten in een "stapel"-fase, waarin mensen meerdere abonnementen gaan combineren

Gemiddeld heeft de Vlaming in die leeftijdsgroep 2,1 abonnementen op tv- of streamingdiensten. Iets meer dan 10 procent heeft zelfs vier of meer abonnementen. Er lijkt nog wel wat ruimte voor groei te zijn voordat de abonnementenmoeheid toeslaat: in de VS heeft bijna de helft van de huishoudens vier of meer videoabonnementen.

De Vlaming blijft bovendien trouw aan klassieke betaaltelevisie. Bijna 90 procent van de ondervraagden geeft aan zo'n abonnement te hebben. Van de betalende streamingopties is Netflix veruit de populairste met bijna 60 procent. Concurrenten Disney+ en Streamz zijn nog maar sinds september 2020 beschikbaar in ons land. Disney+ zat een half jaar later al aan 20 procent, Streamz van Telenet en DPG Media (waarvoor ook de VRT programma's aanlevert) is derde met 10 procent. Gratis streamingdiensten zoals VRT NU, VTM GO of GoPlay zijn niet opgenomen in het onderzoek.

Meest gelezen