Toenemend vandalisme baart Turnhoutse Parkwijk zorgen

In de Parkwijk in Turnhout neemt het vandalisme toe. Het gaat om een grote sociale woonwijk uit de jaren '60 en '70 die momenteel wordt vernieuwd. "Daarom staan er nu al bijna 100 huizen leeg en dat trekt vandalen en drugsdealers aan", zegt buurtbewoner en gemeenteraadslid Luc Debondt (oppositiepartij T.I.M.).

In totaal worden een paar honderd sociale huurwoningen afgebroken en vernieuwd of gerenoveerd. Er gaan ook zes appartementsblokken tegen de vlakte om plaats te maken voor nieuwe gebouwen. Alles samen een project van tien jaar. "Het allergrootste probleem is dat dat allemaal erg lang duurt en die gebouwen al die tijd leeg staan", zegt buurtbewoner en gemeenteraadslid Luc Debondt (T.I.M.).

"Er worden steeds meer gebouwen ontruimd en dat zorgt voor problemen. Er was ons beloofd dat de gebouwen goed afgesloten zouden worden, maar je kan er zo binnen en buiten wandelen. Als je hier rondwandelt merk je de ene vernieling na de andere op."

Als je hier rondwandelt merk je de ene vernieling na de andere op

buurtbewoner en gemeenteraadslid Luc Debondt (T.I.M.)

Het gaat om gebouwen van de sociale huisvestingsmaatschappij DE ARK. Veel mensen zijn al vertrokken omdat DE ARK had gehoopt om vroeger met de werken te kunnen starten. "We proberen het er nu zo goed mogelijk op te volgen. We proberen hier zoveel mogelijk eigen mensen te laten passeren", zegt Cassandra Driessen van DE ARK. "We weten dat er een aantal ramen beschadigd zijn, we zijn die dan ook aan het repareren."

De huisvestingmaatschappij rekent ook op de buurt zelf. "We zetten in op initiatieven van verenigingen die de leegstaande ruimtes dan kunnen gebruiken. Zo kunnen ze samen met ons een oogje in het zeil houden."

Meest gelezen