Ministers van Volksgezondheid laten onderzoeken of verplichte vaccinatie zorgpersoneel juridisch kan 

De Interministeriële Conferentie Volksgezondheid heeft een actieplan goedgekeurd om de vaccinatiegraad bij het zorgpersoneel te verhogen. Die vaccinatiegraad moet hoger, onder meer wegens de verspreiding van de Delta-variant in ons land. Het actieplan voorziet in de mogelijkheid om zorgpersoneel verplicht te vaccineren. Maar de ministers van Volksgezondheid hopen dat het zover niet moet komen en dat sensibilisering zal volstaan. 

Er zijn drie aspecten aan het actieplan van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid (dat zijn de acht ministers van Volksgezondheid en coronacommissaris Pedro Facon): sensibilisering, transparantie en verplichting. De ministers hopen dat het met sensibilisering zal lukken: het is aan de werkgevers en werknemersorganisaties om maatregelen te nemen om de vaccinatiegraad van het zorgpersoneel op te krikken. De ministers gaan dat controleren. 

De ministers willen ook transparantie scheppen: hoe zit het met de vaccinatiegraad per zorginstelling? Op korte termijn kunnen zorginstellingen op vrijwillige basis deelnemen. Ze beslissen dus zelf of hun vaccinatiecijfers gepubliceerd worden.  De ministers laten onderzoeken of die cijfers voor ALLE instellingen openbaar kunnen worden gemaakt. 

Ten slotte - als het echt niet anders kan - wordt een juridische basis gelegd voor de verplichte vaccinatie van al wie actief is in de zorg. Want het moet beter, zeggen de ministers van Volksgezondheid: uit een studie van Sciensano blijkt bijvoorbeeld dat bij kinesitherapeuten en verloskundigen minder dan 70 procent is gevaccineerd. 

There is no time to waste, zeker voor degenen in de zorg die nog niet gevaccineerd zijn

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V)

"Vaccineren moet de norm zijn in heel Vlaanderen, maar zeker voor mensen in de zorg", aldus Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Wouter Beke (CD&V). Hij vraagt met aandrang aan de werkgevers in de sector om hun personeel opnieuw te sensibiliseren. "Zorg ervoor dat degenen die nog niet overstag zijn gegaan en nog niet gevaccineerd zijn, zich effectief laten vaccineren."

Hij volgt ook zijn federale collega van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) die enkele dagen al vroeg om meer transparantie over de vaccinatiegraad in de verschillende zorginstellingen. "Voorzieningen kunnen vandaag al de cijfers bekendmaken op hun websites. Doe dat als aansporing voor de twijfelaars."

Er is enige urgentie, want de besmettingscijfers lopen weer op, onder meer door de besmettelijke deltavariant die terrein wint. "There is no time to waste, zeker voor degenen in de zorg die nog niet gevaccineerd zijn."

Verplichte vaccinatie is nog niet voor vandaag, maar dat kan nog komen. "Wat de verplichting betreft, ik heb daarover geen taboe." Wouter Beke bekijkt intussen hoe zo'n verplichting concreet kan worden ingevoerd, voor wie die zal gelden en welke sancties zij riskeren als ze blijven weigeren."

Bekijk hieronder de toelichting over verplichte vaccinatie door Wouter Beke:

Videospeler inladen...

Meest gelezen