Archieffoto van een Afghaanse vertaler voor Nederlandse troepen in de provincie Uruzgan.
2016 AP

VS gaat medewerkers en bondgenoten evacueren uit Afghanistan: "Operation Allies Refuge"

Nog deze maand zal de Verenigde Staten beginnen met de evacuatie van Afghanen die voor de VS-troepen hebben gewerkt. Dat zal samen gebeuren met de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan, aldus Jen Psaki, de woordvoerder van president Joe Biden. Die wil eind augustus zijn troepen weghalen uit dat land.

President Biden stond onder grote druk van parlementsleden van zowel zijn Democratische als van de Republikeinse partij. Die willen niet dat de VS trouwe medewerkers in Afghanistan aan hun lot overlaat na de geplande terugtrekking van de buitenlandse troepen uit dat land. Die terugtrekking zou eind augustus voltooid moeten zijn, aldus president Biden.

Zijn woordvoerder Jen Psaki  bevestigde vandaag dat de VS inderdaad een groot aantal van die mensen gaat weghalen. Het zijn Afghanen die de voorbije jaren gewerkt hebben voor het Amerikaanse leger, meestal als vertaler, soms ook in andere functies. Gevreesd wordt dat die mensen het doelwit zouden kunnen worden van de talibanrebellen of van islamitische terroristen.

Ook andere bondgenoten als Europese landen zijn bereid om Afghanen in die situatie op te nemen nu hun troepen worden teruggetrokken. De VS hadden een gelijkaardige operatie na hun terugtrekking uit Irak in 2011.

"Een uitweg voor bondgenoten"

Over hoeveel mensen het gaat, wou woordvoerder Psaki om veiligheidsredenen niet kwijt. Wel zou de evacuatie nog eind deze maand beginnen. De VS zullen daarvoor burgervliegtuigen inzetten. De Afghanen in kwestie zouden dan met hun families worden overgevlogen naar Amerikaanse militaire bases, waar hun verzoek om een visum zou worden behandeld. (Lees verder onder de foto).

Afghaanse vertalers voor het Amerikaanse leger vragen bescherming.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerika heeft een speciaal visumregime voor buitenlanders in gelijkaardige situaties. Dat was onder meer het geval voor Irakezen die voor de  VS werkten na de Amerikaanse terugtrekking in 2011. De operatie zou geleid worden door mensen van Buitenlandse Zaken,  Defensie en Binnenlandse Veiligheid.

De situatie is dringend geworden nu de talibanrebellen en andere groepen in Afghanistan de voorbije weken successen hebben geboekt. Zo hebben ze een aantal districten veroverd op het Afghaanse leger en werden ook een aantal grensposten met de buurlanden ingenomen.

Meest gelezen