AP2011

150.000 Nederlanders krijgen compensatie voor Volkswagen met "sjoemelsoftware": wat betekent dit voor België?

Ongeveer 150.000 Nederlanders die een Volkswagen hadden gekocht met sjoemelsoftware krijgen daarvoor een compensatie tot maximaal 3.000 euro. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam beslist. In 2015 kwam aan het licht dat Volkswagen in hun dieselauto's op grote schaal software had gemanipuleerd, waardoor de auto's minder leken uit te stoten dan in werkelijkheid het geval was. De uitspraak kan ook voor ons land gevolgen hebben. 

Mensen en bedrijven in Nederland die zogenoemde "sjoemeldiesels" hebben gekocht van het Duitse autoconcern Volkswagen hebben recht op een financiële compensatie. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam beslist. Wie een nieuwe Volkswagen, Audi, SEAT of Skoda kocht met zogeheten sjoemelsoftware, heeft recht op een prijsverlaging van 3.000 euro, voor een tweedehands auto is dit 1.500 euro. Het geldt voor ongeveer 150.000 auto's die consumenten kochten bij autodealers die claimstichting Stichting Car Claim heeft betrokken in de rechtszaak. De rechter redeneerde dat een koper mag verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Doet die dat niet, dan is een auto minder waard dan de koopprijs.

Volgend jaar in februari zou ook een Belgische rechtbank zich moeten buigen over mogelijke compensaties

Simon November van Test Aankoop

Sjoemelsoftware?

Het sjoemelschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware in hun dieselauto's, waardoor die schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes. Nu moet het dus ook voor de compensaties in Nederland verschillende honderden miljoenen euro's ophoesten.

De uitspraak in Nederland is geen alleenstaand geval. Ook in Duitsland was er al een uitspraak die een consument een compensatie gaf. "En heel recent nog was er ook een uitspraak in Italië waar 63.000 Volkswagen-eigenaars in totaal voor 200 miljoen aan schadevergoedingen hebben gekregen", aldus Simon November van consumentenorganisatie Test Aankoop. "Wij zijn dan ook blij dat de rechtbank in Amsterdam Volkswagen veroordeeld heeft en zegt dat er sprake was van bedrog."

De uitspraken in Duitsland, Italië en Nederland kunnen een belangrijk precedent zijn voor ons land. "Wij zijn met Test Aankoop sinds 2016 ook hier met een rechtszaak bezig tegen de autobouwer, om een compensatie voor Belgische aankopers te krijgen. Onderhandelingen met Volkswagen draaiden op niets uit. Volgend jaar in februari zou de zaak ten gronde behandeld worden voor de rechtbank", aldus November nog. 

Meest gelezen