Maarkedal legt werken aan spoorlijn stil: "Infrabel is niet in orde met papieren en overlast voor buurt"

In Maarkedal zijn de werken aan de spoorlijn tussen Oudenaarde en Ronse stilgelegd, omdat Infrabel niet de nodige papieren zou hebben ingediend. Daarnaast klagen ook de buurtbewoners over overlast. "De werkmannen zijn bezig van 5 tot 23 uur, zelfs op zondagen. Bovendien heeft het vrachtverkeer al schade veroorzaakt", zegt burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). Infrabel onderzoekt de zaak en hoopt dat de werken snel kunnen hervatten.

De hele zomer lang werkt Infrabel aan de spoorlijn tussen Oudenaarde en Ronse. Onder meer de tunnel van Louise-Marie, die dateert uit de 19e eeuw, wordt gerenoveerd. Maar ter hoogte van Maarkedal zijn de werken stilgelegd, op vraag van burgemeester Joris Nachtergaele (N-VA). "Ten eerste is Infrabel niet in orde met de VLAREM-wetgeving, want wij waren er niet van op de hoogte dat er een werfplaats zou  komen in onze gemeente. Ten tweede klagen de buurtbewoners over het geluid en de schade die die werken met zich meebrengen", legt de burgemeester uit.

Maarkedal was niet op de hoogte van werfplaats

De spoorlijn tussen Oudenaarde en Ronse is een belangrijke verbinding voor de Vlaamse Ardennen. Het spreekt voor zich dat de vernieuwingswerken, die ervoor zorgen dat het treinverkeer er 2 maanden stil ligt, heel wat voorbereiding met zich meebrachten. Maar volgens de burgemeester van Maarkedal zag Infrabel een belangrijk onderdeel over het hoofd. "Infrabel had een melding moeten doen aan het gemeentebestuur dat hier een werfplaats zou worden ingericht, vlak naast bewoning. Maar wij werden daar niet van op de hoogte gesteld. Dat is dus een inbreuk op de VLAREM-wetgeving."

Ze werken hier élke dag van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, dat is niet houdbaar voor de buurtbewoners

Burgemeester van Maarkedal Joris Nachtergaele (N-VA)

7 dagen op 7, van 5 uur in de ochtend tot 23 uur in de avond, zou er gewerkt worden op die werf. "Zelfs op zon- en feestdagen! Dat is voor de omwonenden een onhoudbare situatie", vindt Nachtergaele. "Bovendien zijn er heel wat meldingen van schade door roekeloos rijgedrag van de vrachtwagenchauffeurs. Een verbrijzelde voorruit bijvoorbeeld, of elektriciteitskabels die werden afgereden."

Machines verzegeld

"Er is dus enorm veel overlast door die werken en er is geen overleg geweest met de gemeente", vat de burgemeester samen. "Daarom hebben wij gisteren een handhavingsambtenaar langsgestuurd. Die heeft de inbreuken vastgesteld en de aannemer aangemaand om de werken stil te leggen. De gemaakte afspraken werden niet nagekomen, dus is de politie er deze voormiddag langsgeweest om de machines te verzegelen."

Infrabel onderzoekt de zaak

"We gaan de gemelde problemen bekijken, want het spreekt voor zich dat we de regels moeten volgen. Zowel wij, als infrastructuurbeheerder, als de aannemers die hier de werf inrichten", reageert Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. "Als nu blijkt dat er effectief een probleem is qua vergunning en qua werktijden, dan gaan wij daar uiteraard iets aan doen. Het kan niet zijn dat de buurtbewoners hier de dupe van zijn. We gaan samenzitten met de milieuambtenaar en bekijken hoe we hier op een goede en constructieve manier uit raken."

Baeken hoopt dat de werken snel kunnen hervatten. "Het is natuurlijk niet fijn dat de machines verzegeld zijn, want we hebben maar 2 maanden de tijd om de klus te klaren. We moeten hier 12 kilometer aan sporen vernieuwen, dat is uiteraard heel wat werk. Gelukkig hebben we een klein beetje speling, al mogen de werken hier niet te lang stilliggen. We gaan ons snel in regel stellen."

Meest gelezen