Zware wateroverlast in Voeren: rivier Berwijn buiten de oevers, tientallen huizen onder water

In Voeren staan tientallen huizen onder water en is het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. De brandweer kon er niet verhinderen dat de Berwijn buiten haar oevers trad. "De situatie is erger dan tijdens de overstromingen in 2018", zegt Jos Peters van brandweer Oost-Limburg.

De kinderen van een jeugdgroep die op kamp waren in de Koestal, Dreesch, werden met hulp van de politie overgebracht naar veilige en droge oorden in de sportzaal van de provinciale school in ’s-Gravenvoeren. En een senior die minder goed te been was, moest er geëvacueerd worden.

Alle hens aan dek

‘s Ochtends bereikte de Berwijn in Moelingen reeds even het alarmpeil maar in de loop van de voormiddag zakte het water. De aanhoudende regen en het wassende water in de Waalse buurgemeenten - in de provincie Luik was het provinciaal rampenplan reeds van kracht - bleven echter dreigen. Even na de middag werd het gemeentelijk rampenplan in werking gezet en was het alle hens aan dek . Brandweer, politie en andere diensten waren stand-by, maar konden niet verhinderen dat rond half vier de Berwijn buiten haar oevers trad.  Met de hulp van zandzakjes en aarde hebben de hulpdiensten een dijk aangelegd in de hoop dat het water niet nog meer ravage aanricht. 

Bekijk hier hoe ook die kunstmatige dijk het begeeft:

Videospeler inladen...

In Ottograven in ’s-Gravenvoeren stroomden water, stenen en smurrie op het wegdek zodat de weg richting ’s-Gravenvoeren werd afgesloten. Ondertussen staan een vijftigtal huizen onder water. De brandweer gaat dan ook de bedding van de Berwijn verbreden.

Ook de kinderen die op bivak waren in de Koestal in Moelingen moesten geëvacueerd worden. De politie zorgde hiervoor en bracht de jongeren veilig en wel naar de sporthal van de provinciale secundaire school. Een gedeelte van de Bijstraat liep volledig onder water omdat de bedding van de Berwijn het water niet meer geslikt kreeg.  Een senior die mlnder goed te been was moest er geëvacueerd worden.

Op deze dronebeelden is goed te zien hoe erg de schade is:

Videospeler inladen...

Situatie erger dan 2018

"De situatie is erger dan tijdens de overstromingen in 2018", zegt Jos Peters van brandweer Oost-Limburg. En de komende uren wordt er mogelijk nog meer regen en wateroverlast verwacht. Voorlopig zijn de grotere wegen nog open. Maar Voeren houdt bang zijn hart vast voor wat het weer nog in petto heeft. 

Veel inwoners van Voeren zijn boos omdat er van eerdere beloftes om de Berwijn te verbreden en te verdiepen niets is terechtgekomen. Die beloftes waren gedaan na de overstromingen van 2018. Dat de situatie nu zo erg is, zien ze als het resultaat van dat falen.  Al was de regenval van vandaag wel heel uitzonderlijk. 

Bekijk hier het verslag over de wateroverlast in Voeren uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen