140 woningen in Moelingen (Voeren) geëvacueerd vannacht: grotendeels per boot

In Moelingen, een deelgemeente van Voeren, zijn vannacht mensen uit hun huis gehaald omdat de rivier de Berwijn buiten haar oevers is getreden. De evacuatie gebeurde voor een deel per boot. Intussen is het waterpeil niet verder gestegen. Het water is zelfs iets teruggetrokken waardoor er vandaag mogelijk kan gestart worden met het wegpompen van water. 


"Ik heb van de brandweer vernomen dat ze van 140 getroffen woningen de mensen persoonlijk gecontacteerd hebben en hen sterk aanbevolen hebben om over te gaan tot evacuatie", zegt burgemeester Joris Gaens (Voerbelangen). "De meesten konden elders terecht. Voor 1 koppel hebben we opvang voorzien in de provinciale school van Voeren."

In veel huizen staat het water 1 meter hoog, dat is heel triestig voor de bewoners

Joris Gaens, burgemeester Voeren

"Het was een zeer korte nacht voor de getroffen inwoners. Het waterniveau is niet verder gestegen, maar het is wachten tot vanmiddag tot het water wegtrekt. Pas dan kan de brandweer kelders leegpompen en kan het opruimen beginnen. De schade zal groot zijn in tientallen woningen, waar het water vaak tot 1 meter hoog staat. Dat is zeer droevig voor die mensen." 

Meest gelezen