Pastoor Andy Penne op bezoek bij parochianen thuis.

Pastoor van Holsbeek krijgt vaker vraag om huizen te zegenen

Andy Penne, de pastoor van Holsbeek, krijgt de laatste tijd weer vaker de vraag om huizen van mensen te zegenen. "Ik merk dat een aantal jonge mensen die vraag opnieuw stelt."

Afgelopen week was Penne nog bij een jong gezin voor een doopgesprek. "En opeens vroegen ze of ik hun huis wilde zegenen”, vertelt de pastoor. “Twee à drie keer per maand krijg ik de vraag om een huis te zegenen. Vroeger deden mensen dat altijd wanneer ze in een nieuw huis gingen wonen. En ik merk dat jonge mensen die vraag opnieuw vaker stellen.”

Met wijwater

Het zegeningsritueel bestaat uit verschillende onderdelen. “Ik lees een heilig geschrift voor, bestaande uit een korte voorbede en dan een zegeningsgebed. Tijdens het zegenen heb ik een kruis vast en sprenkel ik wijwater", legt Penne uit.

Ene zegening is de andere niet

“Je merkt verschillen tussen de mensen”, zegt de priester. “Bij de meeste mensen vindt het zegeningsritueel plaats op een centrale plaats in huis. Maar anderen vragen om elke kamer apart te zegenen. Voorlopig staan er geen andere zegeningen meer op de planning, maar dat kan snel veranderen.”

Meest gelezen